Nieuws Actueel

Beleggers op Europese beurzen zoeken richting

Van onze redactie 19 maart 2015

Image 4815587

2 uur voor het slot stond de AEX-index 0,3 procent lager op 495,28 punten en ging de MidKap 0,1 procent vooruit tot 752,44 punten. De beurs in Londen pluste 0,1 procent, terwijl de graadmeters in Frankfurt en Parijs tot 0,7 procent daalden.

,,De Europese aandelenbeurzen doen het zonder twijfel goed'', zei een handelaar. ,,Ze zijn snel en hard opgelopen en de vraag is welke invloed tegen elkaar inwerkende krachten in Europa op de handel zullen hebben. De onderhandelingen met Griekenland worden hervat met de nodige negatieve gevoelens aan beide kanten''.

Fugro Bodemonderzoeker Fugro voerde de AEX aan met een winst van ruim 2 procent. Aandeelhouder Boskalis (plus 2 procent) liet woensdagavond weten niet langer te zullen eisen dat het opheffen van een beschermingsconstructie een stempunt wordt op de aandeelhoudersvergadering van Fugro. Dinsdag verloor Boskalis een kort geding in die kwestie.

Philips daalde 0,9 procent. Het elektronicabedrijf verwacht zijn verlichtingsactiviteiten in de 1e helft van 2016 naar de beurs te kunnen brengen. De beursgang is afhankelijk van de marktomstandigheden en ook andere opties blijven volgens Philips tot de mogelijkheden behoren.

Macintosh Macintosh verloor dik 10 procent aan beurswaarde. Het moederbedrijf van ketens als Scapino, Manfield en Dolcis is afgelopen jaar fors dieper in de rode cijfers gedoken. De vooruitzichten voor 2015 zijn volgens Macintosh ,,positiever dan 2014''. Van overtuigend herstel van de schoenenmarkt is echter nog geen sprake.

In Londen daalde Jimmy Choo 3,7 procent. De Britse verkoper van luxeschoenen en modeaccessoires leed afgelopen jaar opnieuw verlies. De Britse internetautomarktplaats Auto Trader Group maakte donderdag een succesvol debuut op de Londense beurs. Het aandeel klom 15 procent.

De euro was 1,0661 dollar waard, tegen 1,0652 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,9 procent tot 43,36 dollar. Brentolie kostte 2,7 procent minder op 54,44 dollar per vat.