Nieuws Actueel

Beleggers wachten op Grieks referendum

Van onze redactie 3 juli 2015

Image 5052947

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent lager op 475,95 punten en de MidKap stond 0,1 procent in de min op 705,51 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,5 procent.

Persbureau Bloomberg meldde dat de voor- en tegenstanders van meer hervormingen in ruil voor extra steun elkaar vrijwel exact in evenwicht houden in Griekenland. Van de ruim duizend deelnemers aan een peiling, waarvan de resultaten vrijdag werden gepubliceerd, zegt 43 procent tegen een nieuwe deal met de schuldeisers te zullen stemmen. Het ja-kamp is goed voor 42,5 procent; 14,5 procent, weet het nog niet. Er is een foutmarge van 3 procent.

KPN

,,Het lijkt een nek-aan-nekrace te gaan worden. Het is nog maar de vraag wat de uitslag nu echt gaat betekenen'', aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei dat een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden in het verschiet ligt en ongeacht de uitslag van het referendum van zondag kan worden bereikt.

In de AEX ging KPN aan kop met een winst van 1,2 procent. De sterkste daler bij de hoofdfondsen was baggeraar Boskalis met een verlies van 1 procent.

Euro

Beursbedrijf Euronext maakte cijfers bekend over het handelsvolume in de eerste helft van dit jaar. Volgens de uitbater van de beurzen in Lissabon, Amsterdam, Brussel en Parijs ging het om de beste zes maanden sinds de tweede helft van 2011.

Marktonderzoeker Markit meldde dat de dienstensector in de eurozone in juni sterker is gegroeid dan een maand eerder. De detailhandelsverkopen in het eurogebied gingen in mei 0,2 procent omhoog op maandbasis.

De euro was 1,1115 dollar waard, tegen 1,1100 dollar bij het Europese slot donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 56,57 dollar. Brent ging 0,6 procent omlaag tot 61,79 dollar.

EPA