Nieuws Actueel

'Beleggers wachten op Grieks referendum'

Van onze redactie 3 juli 2015

Image 5052138

,,Het is afwachten. Grieks nieuws kan in de loop van de dag wel voor wat beweging zorgen, maar ik verwacht niet veel vandaag. Er komt geen richting uit Wall Street dat gesloten is'', aldus marketwatcher Sten Lemmens.

Persbureau Bloomberg meldde dat de voor- en tegenstanders van meer hervormingen in ruil voor extra steun elkaar vrijwel exact in evenwicht houden in Griekenland. Van de ruim duizend deelnemers aan een peiling, waarvan de resultaten vrijdag werden gepubliceerd, zegt 43 procent tegen een nieuwe deal met de schuldeisers te zullen stemmen. Het ja-kamp is goed voor 42,5 procent, 14,5 procent, weet het nog niet. Er is een foutmarge van 3 procent.

China

Uit China kwam een cijfer waaruit bleek dat de groei in de dienstensector in juni is afgezwakt. Later op de dag komen nog gegevens over de Europese dienstensector en de detailhandelsverkopen.

Donderdag gingen de meeste Europese beurzen flink omlaag, na een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,2 procent lager op 476,96 punten en de MidKap verloor 1,2 procent tot 706,06 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs moesten tot 1 procent terug, terwijl de FTSE 0,3 procent steeg.

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten donderdag met bescheiden verliezen. Beleggers wilden met een lang weekend en een Grieks referendum voor de deur niet al te veel risico meer nemen. Vrijdag blijft Wall Street dicht ter compensatie van de viering van Onafhankelijkheidsdag (Fourth of July) op zaterdag. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 17.730,11 punten. De S&P 500 eindigde een fractie lager op 2076,78 punten en de Nasdaq daalde 0,1 procent tot 5009,21 punten.