Nieuws Actueel

Beleggers Wall Street in goed humeur

Van onze redactie 19 december 2014

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel licht hoger op 17.785 punten. De brede S&P 500 won 0,2 procent tot 2065 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,2 procent naar 4757 punten. Donderdag lieten de beurzen op Wall Street winsten tot 2,4 procent zien. De S&P realiseerde daarbij de grootste dagwinst sinds januari 2013.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, liet woensdag weten geduld te hebben met het verhogen van de rente. Dat zorgde voor een zeer goede stemming op de beursvloeren wereldwijd.

Nike

De producent van sportartikelen Nike stond 2,8 procent lager. Het bedrijf zag zijn winst en omzet in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar flink toenemen, zo werd donderdag nabeurs bekend. Ook de komende maanden ziet Nike met vertrouwen tegemoet. Toch waren beleggers niet onder de indruk en het aandeel werd van de hand gedaan.

De geplaagde smartphonefabrikant BlackBerry richt zijn energie de komende tijd vooral op het laten groeien van de omzet, zo maakte topman John Chen bekend. BlackBerry zag de omzet afgelopen kwartaal flink dalen. BlackBerry verloor 0,7 procent in New York.

Stijgende olieprijzen

Het aandeel van kledingwinkelketen American Apparel klom vrijdag met een plus van 4 procent verder omhoog nadat het in de afgelopen twee dagen al 82 procent aan beurswaarde won. Volgens ingewijden werkt oprichter en voormalig topman Dov Charney aan een overname via een externe financier, nadat hij eerder deze week werd ontslagen door het bedrijf.

Oliefondsen wisten te profiteren van de stijgende olieprijzen. Zo gingen ExxonMobil en Chevron tot 1,6 procent omhoog. De dienstverleners aan de olie- en gassector Halliburton, Schlumberger en Baker Hughes stonden tot 2,2 procent in de plus. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,9 procent meer op 56,75 dollar. De prijs van Brentolie steeg 3,2 procent naar 61,18 dollar.

De euro noteerde 1,2228 dollar, tegen 1,2227 dollar bij het slot van de aandelenhandel in Europa.

EPA