Nieuws Actueel

Beleggers zetten zorgen even opzij

Van onze redactie 9 juli 2015

Image 5067836

De AEX stond om 11.40 uur 1,5 procent hoger op 466,13 punten en de MidKap steeg 0,9 procent tot 690,60 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen 0,9 en 1,8 procent vooruit.

,Het is een beetje Jantje lacht, Jantje huilt", zei handelaar Cees Smit van Today's Beheer. Het is volgens hem logisch dat de beurzen wat herstel tonen, na de stevige verliezen van eerder deze week. De winsten van donderdag maken volgens Smit echter nog geen einde aan de dalende tendens in de markten.

Griekenland

Griekenland presenteert donderdag voorstellen met ,,geloofwaardige'' hervormingen om een duurzaam akkoord te bereiken, zo liet de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag optekenen. Donderdag is ook de laatste dag dat dat kan, waarna de Europese regeringsleiders zondag een besluit nemen over de positie van de Grieken binnen de eurozone.

In de AEX-index was ING de sterkste stijger met een plus van 3,2 procent. ASML volgde met een winst van 3 procent, na een adviesverhoging door analisten.

Ahold

Ook Ahold behoorde met een plus van 2 procent tot de sterkste stijgers. Internetwinkel bol.com, dochteronderneming van Ahold, maakte bekend begin 2016 te starten met de bouw van een nieuw logistiek centrum in Waalwijk. Samenwerkingspartner Docdata zal daarbij zorgen voor het personeel en de dagelijkse leiding. De beurswaarde van dat bedrijf steeg met 6,6 procent.

Bij de kleinere bedrijven leverde RoodMicrotec 3,6 procent in. De toeleverancier aan de chipindustrie kwam donderdag met zijn omzetcijfers van de eerste helft van dit jaar. Daarin namen de opbrengsten van het bedrijf met 3 procent toe.

Balfour Beatty

In Londen verloor het aandeel van bouwonderneming Balfour Beatty 4 procent na een winstwaarschuwing. Onlinegokbedrijf Bwin.Party noteerde een plus van 2,5 procent. Het Britse bedrijf heeft een bod van 908 miljoen pond (1,3 miljard euro) ontvangen van zijn aanmerkelijk kleinere branchegenoot GVC.

De euro was 1,1030 dollar waard, tegen 1,1070 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent naar 52,35 dollar. Brent werd 1 procent duurder en kostte 57,62 dollar per vat.