Nieuws Actueel

Beleving staat voorop bij de bieren van Rigters Brouwerij

Van onze redactie 8 juni 2015

Rigters Brouwerij Maarten Nijhof Reiniervan Willigen

De Indian Pale Ale ziet het levenslicht op de plek waar vroeger melkbestanddelen met behulp van stremsel samenklonterden en waar de grote ronde kazen na het pekelbad de tijd werden gegund om te rijpen. Niets is meer hetzelfde naast de pannenkoekenboerderij op de Buurser es. De weeïge lucht van wrongel is verdrongen door de geur van bierborstel, zoals je die vroeger rook als je langs de oude Grolschbrouwerij fietste.

Geheim recept

De ingrediënten liggen ter zicht, de receptuur blijft uiteraard geheim. Het tijdperk van de speciaalbieren heeft serieuze vormen aangenomen, weten de aanwezige kenners, die het door Nijhof getapte glas met een kritische mimiek naar binnen gieten. „Mmm... Ja, lekker. Smaakt goed.” Het lijkt even wennen.

De jongste telg uit de ‘Rigters- familie’ kan de goedkeuring wegdragen van de aanwezige bierdrinkers. Eigenaar Nijhof van het biermerk - de naam refereert aan de Enschedese textielhistorie - tapt nog eens een glaasje als zijn vroegere buurman en amateurbrouwer Asparuh het brouwproces begeleidt en bezoekers uitlegt welke fase van het brouwsel zich op dat moment voltrekt. Het duurt zo’n zes weken voordat een biertje voor consumptie wordt gebotteld. „Nee, wat je hier ziet koken, gaan we vandaag niet meer drinken”, grapt hij.

Beleving

Bier drinken is beleving, zo wordt hier bevestigd. Met de speciaalbieren van Nijhof en Leemreize kun je uitstekend de dorst lessen, blijkt uit een proefondervindelijke test. Een groepje Enschedese gasten discussieert over de functie van biersoorten zoals die hier vandaag worden geschonken. „Je gaat het niet een avondlang achter het huis zitten drinken. Hier neem je een flesje van voor het eten en bij het eten. Het zijn echt biertjes waar je van geniet.” Dat de winkelschappen van de drankafdeling in de supermarkt in toenemende mate met speciaalbieren worden gevuld, vindt iedereen een goede zaak. „In de steden zie je zelfs steeds meer winkeltjes die alle denkbare biersoorten verkopen”, wordt door een ander opgemerkt. „Daar blijkt wel uit dat er handel in zit en dat het dus voldoende wordt gedronken om er iets aan te verdienen. Nee, het is allang geen hype meer.”

Foto: De open dag van de nieuwe bierbrouwerij Rigters, in de voormalige kaasboerderij, smaakt duidelijk naar meer. Bierbrouwer Maarten Nijhof tapt z’n eigen pils voor de bezoekers. (Reinier van Willigen)