Nieuws Actueel

Belgen maken ons belachelijk om accijns

Bram de Vrind 21 februari 2014

"België bedankt Rutte voor de rijkdom", staat in grote letters op een Belgische tankwagen die vrijdag op de snelweg is gesignaleerd. De Belgen lachen ons uit om de accijnsverhoging van het kabinet Rutte-II. "Wie is nu dom. Een Belg of een Hollander?", luidt een andere tekst op de vrachtwagen.

Het kabinet zal bij de evaluatie van de accijnsverhoging op diesel en lpg in mei ook kijken naar het heil van ondernemers als pomphouders en slijterijen in de grensstreek. Staatssecretaris Eric Wiebes zei dat donderdag nadat CDA-leider Sybrand Buma hem een rapport had aangeboden over de gevolgen van de accijnsverhoging voor middenstanders aan de grens.

De opbrengsten voor de schatkist van de accijnsverhoging bepalen niet als enige of het kabinet vasthoudt aan de verhoging of die terugdraait, stelde Wiebes. Hij is niet bereid de evaluatie naar voren te halen, zoals het CDA wil.

Volgens Buma zijn de effecten van de accijnsverhoging sinds 1 januari veel ernstiger dan verwacht en moeten pomphouders en slijterijen nu al mensen ontslaan. Sommige bedrijven melden een omzetdaling van 35 procent.