Nieuws Actueel

Belgische en Nederlandse jihadi's gaan goed samen

Van onze redactie 17 januari 2015

Het leek wel oorlog hier", zegt Montasser Alde'emeh, een Palestijns-Belgische onderzoeker van jihadisme. Hij zag de afgelopen jaren steeds meer jongens uit 'zijn' Molenbeek naar Syrië en Irak vertrekken.

'Politie echt een doelwit' Het waren, vermoedelijk, 2 uit Syrië teruggekeerde jihadisten die donderdagavond werden doodgeschoten in Verviers. Ze hadden als plan politieagenten op straat aan te vallen. Hetzelfde plan had een in oktober in Amsterdam gearresteerde jihadist. Alde'emeh: "Voor hen is de politie een echt doelwit. In Irak en Syrië is de politie ook vaak doelwit van aanslagen. Zo laten ze zien dat het hier ook oorlog is."

Alde'emeh zocht de Syriëgangers op in Aleppo. Daar zag hij dat Nederlandse en Belgische strijders veel samen optrokken, en ook samenwoonden. "Dat heeft voor de Vlamingen met de taal te maken, maar ook met het feit dat veel van hen van Marokkaanse afkomst zijn. Ze gaan goed samen."

Belgische zaak De anti-terreuractie van donderdag was volgens het Belgisch parket dan wel 'hoofdzakelijk een Belgische zaak', de jihadisten hebben contacten in heel Europa. Die banden worden al jarenlang aangehaald en versterkt tijdens de gezamenlijke strijd in Syrië en Irak.

Die banden blijken nu ook in de rechtszaal. In het grote Belgische terreurproces, waarin over een maand uitspraak wordt gedaan, staan naast zo'n 40 Belgen ook 2 Nederlanders terecht: Abu Osama el Hollandi uit Utrecht en Abu Bara uit Naarden. Zij streden samen met de Belgen in Syrië. Abu Bara is er nog, Abu Osama is waarschijnlijk overleden. Omgekeerd spelen in de Nederlandse rechtbank ook Belgen een rol. De Belgische ex- Syriëganger Jejoen Bontinck heeft verklaringen afgelegd over meerdere Nederlanders.

Kalasjnikovs Antropoloog en universitair onderzoeker Martijn de Koning publiceerde recent een onderzoek naar Nederlandse en Belgische jihadistische groepen. Het ging onder meer over de (recente) samenwerking tussen de actiegroepen Sharia4Holland en Sharia4Belgium. "Maar in salafistische kringen is er al 10, 15 jaar uitwisseling tussen Nederland en Vlaanderen." De Koning hecht weinig waarde aan berichten dat Nederlandse jihadisten in 2013 een 'trainingskamp' belegden in een plaatsje vlakbij Verviers. "Wat ik begrepen heb, waren ze meer een beetje aan het x-boxen en lezingen luisteren dan dat ze met kalasjnikovs in de weer waren." Het is niet duidelijk of er toen contact was met extremistische 'collega's' in Verviers.

'Het wordt nog erger'​Montasser Alde'emeh was niet verbaasd dat de politie donderdag moest ingrijpen om een aanslag te voorkomen. "Het wordt nog veel erger", vreest hij. De Nederlandse en Belgische samenlevingen polariseren verder. "Laat de regeringen eens goed kijken naar hun buitenlands beleid in Syrië, Libië en Mali. Want dat is ook wat deze jongens boos maakt. We moeten met teruggekeerde Syriëgangers in dialoog gaan. Druk ze niet in een hoekje. Haat helpt niet, menselijkheid wel."