Nieuws Actueel

Belgische koudegolf dreigt in grensstreek door stroomuitval

Van onze redactie 14 november 2014

Zij zijn aangesloten op Belgische verdeelstations, die worden uitgeschakeld als zich bij de zuiderburen een tekort aan elektriciteit voordoet. Dat blijkt uit onderzoek van BN De Stem en Omroep Brabant.

Grensstreek Het probleem speelt langs heel de grens. Volgens de Roosendaalse burgemeester Jacques Niederer gaat het in zijn gemeente om 47 aansluitingen, vooral in Nispen. De gemeente Woensdrecht zoekt dat nog uit, zegt burgemeester Steven Adriaansen. Net als andere gemeenten, waaronder bijvoorbeeld Breda, Zundert en Baarle-Nassau.

Beide burgemeesters zijn door hun collega's van Essen, Kapellen en Stabroek gevraagd of ze buurthuizen als noodopvang ter beschikking willen stellen aan de Belgen als daar de elektriciteit wordt uitgeschakeld.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Essen zijn in Roosendaal en Woensdrecht 8 straten aan de grens direct op het Belgische stroomnetwerk aangesloten. Hij zegt dat enkele honderden inwoners van deze gemeenten daardoor met stroomuitval te maken kunnen krijgen.

Problemen met kerncentrales In België dreigt in de winter een stroomtekort door problemen met 2 kerncentrales. 3 reactoren, waarvan 2 in Doel, liggen stil.

De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant kent het probleem. "In een crisissituatie zullen wij noodaggregaten inzetten."