Nieuws Actueel

'Belgische premier is pedofiel'

Merlijn Ensing 27 maart 2014

De Belgische premier Elio Di Rupo is donderdag in het parlement in Brussel door een afgevaardigde uitgescholden voor pedofiel. Daarop verlieten de andere parlementsleden de zaal en werd de zitting in de Belgische Tweede Kamer kort geschorst.

De uitbarsting vond plaats in een debat over de kosten van het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama. Het uiterst rechtse onafhankelijk parlementslid Laurent Louis sprak schande van de hoge kosten en vroeg de premier om uitleg. Die antwoordde, maar dat zinde Louis blijkbaar niet. Hij zei daarop "bedankt meneer de pedofiel.. euhh... meneer de eerste minister''.

Andere parlementsleden, van zowel regeringszijde als oppositie, spraken schande van de uitlating. Zij veroordeelden de uitspraken scherp. ,,Die man hoort thuis in een psychiatrische instelling'', aldus een afgevaardigde. Een ander parlementslid meent zelfs dat Louis niet meer thuishoort in het parlement. Toen de zitting werd hervat bedankte Di Rupo de Kamer voor het gebaar van steun.

Het is niet de eerste keer dat Di Rupo is gelinkt aan pedofilie. In 1996 werd de toenmalige vicepremier beschuldigd van pedofilie, maar de aantijgingen bleken totaal verzonnen. Di Rupo bestempelde die periode onlangs nog als de zwartste van zijn carrière.