Nieuws Actueel

Beltrumse ondernemer ontwerpt overall die vieze varkensgeur absorbeert

Van onze redactie 2 oktober 2015

Anne Groot Zevert Samenspraak 3 Rabobank Noord en Oost Achterhoek

"Het idee voor stankwerende kleding werd geboren in de varkensschuur, en wel uit eigen frustratie. Die dierengeur neem je met je mee en blijft hangen, echt heel irritant. Zelfs in de kroeg ruik ik meteen welke jongens met varkens werken."

Kledingbedrijf Dat moet anders kunnen, dacht de 29-jarige onderneemster. Dus ontwierp ze bijna twee jaar geleden twee prototypes van een overall met capuchon, gemaakt van sweaterstof. Dat bleek het niet helemaal te zijn. Tot ze vorig jaar een fabrikant vond die een goed absorberende stof produceert. Sinds maart van dit jaar steekt ze extra veel tijd in haar nieuwe kledingbedrijf.Zo werd met hulp van de Universiteit Twente een testplan opgesteld om het geurvretende pak, dat de naam Farmsuit kreeg, in de praktijk te toetsen. "Zelf heb ik het deze zomer in een varkensschuur gedragen toen het ruim dertig graden was. Nadat ik het uittrok kon mijn familie niet ruiken dat ik in de schuur was geweest."

Wereldwijde primeur Als alles meezit komt de geurwerende bedrijfskleding eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar op de markt. De eerste verkoop zal via de website verlopen, daarna wil Anne Groot Zevert graag dat winkels als bijvoorbeeld Welkoop de overall ook aanbieden. En dat het product daarna de grens over gaat, want ze hoopt een wereldwijde primeur in handen te hebben. Het principe is simpel: de Farmsuit slaat penetrante geuren op in het textiel. In de wasmachine komt de opgeslagen geur weer vrij en verdwijnt met het vieze waswater. De kleding wordt zo weer schoon en welriekend. Je hoeft minder vaak te douchen "en dat is weer beter voor huid en haar. Bovendien bespaart het tijd en geld", weet de Beltrumse. Ze verwacht dat de geurwerende bedrijfskleding ook uitkomst biedt in andere sectoren. "Denk aan mensen die in het riool werken, of in een worstfabriek."

‘Lust en mijn leven’Anne Groot Zevert is 29 jaar en woont met haar partner Edwin en de twee dochters Ize en Fleur in Beltrum. Ze studeerde mbo veehouderij. Al heeft ze zelf tot haar spijt geen eigen varkensbedrijf, "veehouderij is nog wel steeds mijn lust en mijn leven. Ik ben hoe dan ook ondernemer, en ik zie overal nieuwe kansen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Alleen had ik nooit kunnen denken dat ik nu in de kledingbranche verzeild zou raken. En zelfs kleding ontwerp."

The Next EntrepeneurOp aanraden van de Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek dingt ze dit jaar mee naar de titel The Next Entrepeneur, een wedstrijd van de bank. Op 1 december is de landelijke finale in Amersfoort. "Ik hoop echt te winnen. Zo'n prijs levert vooral veel publiciteit op, dat is heel belangrijk voor een startende ondernemer."

Foto: Samenspraak 3 Rabobank Noord- en Oost Achterhoek