Nieuws Actueel

Bemiddelaar knijpt zzp'er uit

Van onze redactie 28 juli 2015

Zzp vergaderen barometer bemiddelaar 425

De zzp'er is steeds meer geld kwijt aan bemiddelaars: de gemiddelde marge per uur is het afgelopen jaar met 10 procent gestegen, naar 14,1 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer onder 1.829 zzp’ers.

Als er vanuit de bemiddelaar wordt gekeken naar het ultieme zzp-profiel, dan gaat het om de realisatie van een zo hoog mogelijke marge. In dat geval is de volgende zzp'er het populairst: een vrouwelijke zzp’er met een universiteitsgraad en een eigen B.V., die werkt in de zakelijke dienstverlening. Want bij zzp’ers in de zakelijke dienstverlening (16,7 procent), met een universiteitsgraad (15,7 procent), die vrouw zijn (15,3 procent) en een eigen B.V. als rechtsvorm hebben (17,6 procent) wordt de hoogste marge geheven.

Eenmalige feeHoewel zeven op de tien zzp’ers (70,3 procent) via een bemiddelaar werkt en zij de eenmalige fee per match prefereren als verdienmodel, zijn de verdienmodellen in de bemiddeling van zzp’ers traditiegetrouw gebaseerd op marges per uur. De acceptatie van dit type verdienmodel wordt echter steeds kleiner: -17 procent in het afgelopen jaar. De zzp’er prefereert steeds vaker een eenmalige fee per match (+19 procent) of een abonnement voor de opdrachtgever (+27 procent). Internationale marktplaatsen als Freelancer, Twago en UpWork hanteren wel de eenmalige fee per match.

Over het onderzoekDe onderzoeksresultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 523 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan één miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, 2015).