Nieuws Actueel

Bemoei je met je eigen zakenrekening

Van onze redactie 21 maart 2015

Image 4817720

De gemiddelde zzp'er heeft veel aan zijn hoofd. Zo denderend gaat het immers niet in deze grote, nog steeds groeiende groep van de werkzame beroepsbevolking. Hot item: neem ik een zakenrekening of niet?

Zakelijke bankpakketten zijn over het algemeen duurder dan privérekeningen. Ook strijkt de bank een deel van de factuuropbrengst op vanwege transactiekosten. Niet te verwaarlozen gegeven: de Belastingdienst stelt een zakenrekening voor een eenmanszaak niet verplicht.

Internetmening: Indien het succes van je onderneming afhangt van 2 cent die je bij een transactie moet betalen, is het misschien hoog tijd na te denken waarmee je bezig bent. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) pleit wel voor een aparte rekening voor je bedrijf, vanwege meer inzicht over hoe je zaak er financieel voor staat. Over een zakelijke rekening praat het Nibud echter niet. Bij Stichting ZZP Nederland denken ze er op het 1e gezicht net zo over: 'Veel zelfstandigen laten privé-uitgaven en zakelijke uitgaven via 1 bankrekening lopen. Dat is beslist niet aan te bevelen. Het is veel verstandiger zakelijk en privé gescheiden te houden.'

Een pleidooi voor een aparte rekening dus. Maakt niet uit wat voor een. Maar de Stichting maakt zich een stukje verder op haar website wel verdacht als ze haar relatie met een bank verraadt: 'ZZP Nederland heeft een overeenkomst voor zelfstandigen gemaakt met KNAB Zakelijk. De nieuwe bank (…) biedt zelfstandigen een leuk aantal voordelen.'

Internetmening: Een zakenrekening is geen luxe waarvan je gebruik maakt zodra je je dat kunt permitteren. Bij een bedrijf hoort een zakelijke rekening. Die nieuwe jonge bank (sinds 2012) dringt echter niets op. Jorn Kooij van de marketingafdeling: "Voor onze bank maakt het niets uit als je zaken wilt doen met een privérekening. Het is wel makkelijker eigen uitgaven en bedrijfsfinanciën te scheiden. Daarvoor hebben we een zakenrekening speciaal voor zzp'ers, die kost 5 euro per maand."

Internetmening: Als je van plan bent een boekhoudpakket te gebruiken, hoe simpel ook, is een zakelijke rekening te adviseren. Dat maakt ook je belastingaangifte makkelijker. Voor de boekhouder maakt het niet veel uit. Als hij maar een eenduidige winst- en verliesrekening en een balans naar de Belastingdienst kan sturen. Een kleine zelfstandige met maar 1 bankrekening moet wel zelf aangeven wat relevant is voor de belasting. Een middag werk.

Of het om echt grote bedragen gaat? Valt wel mee. Bij ABN AMRO ben je ongeveer 143 euro per jaar kwijt. Een 'absolute starter' betaalt het 1e jaar maar 2,95 euro. Bij ING betaal je het 1e jaar helemaal niets. Daarna 9 euro per maand, plus kosten van betalingsverkeer. Het tarief van Rabobank is 5 euro per maand. Starters betalen de 1e 2 jaar 3,50 euro per maand. Daar komen wel nog wat kosten bij.

Onze eigen mening? Voor de transparantie is het best interessant als zzp'er een zakenrekening te openen. Zeker als je veel facturen hebt. Maar heb je weinig rekeningen en bescheiden omzet, dan kun je net zo goed met een privérekening werken.

Internetmening: Een bedrijf beginnen betekent kosten. Blijkt dat betaling daarvan niet haalbaar is, laat dat bedrijf maar dan.