Nieuws Actueel

Bemoeien met internet is schadelijk voor economie

Caroline Spilt 31 maart 2015

Breedband custom

Landen moeten zich niet bemoeien met de basis van het internet. Dat is slecht voor het vertrouwen van burgers dat het internet vrij en open is en dus ook schadelijk voor de economie die op het internet is gebouwd. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dinsdag in een advies.

Het gaat de raad om de protocollen en de techniek achter het internet. Voorbeelden daarvan zijn de IP-adressen en domeinnamen. Die zorgen ervoor dat computers verbinding krijgen met het web en dat internetters bij de goede sites uitkomen. Wie zich daarmee bemoeit, 'rommelt met het hele internet'.

Kan kapotDe praktijk is dat de ruggengraat van het internet 'steeds vaker wordt gezien als een legitiem instrument om nationale of economische belangen te verwezenlijken' en dat is verkeerd. Landen als China en Saudi-Arabië bepalen volledig wat hun burgers mogen zien. Ze blokkeren ongewenste informatie. "Het internet kan 'kapot' gaan als we er niet meer van kunnen uitgaan dat de informatie die we verzenden aankomt, dat we bij de sites uitkomen waar we naar op zoek zijn en dat deze toegankelijk zijn'', stelt de raad.

AuteursrechtenwettenEen ander voorbeeld zijn de voorstellen voor strenge auteursrechtenwetten. Zo wilden de Verenigde Staten buitenlandse sites blokkeren, wanneer ze gestolen of illegale inhoud zouden aanbieden. Twitter, Yahoo, Google en Wikipedia hebben zich daartegen verzet, omdat ze bang waren voor censuur. De plannen zijn nu van tafel, maar de problemen en 'de krachten achter deze ontwikkelingen' niet.

Goede voorbeeldDe WRR wil dat Nederland zich inzet voor een vrij en open internet wereldwijd. Dat moet net zo belangrijk worden als handel, mensenrechten en vrede en veiligheid. Nederland kan dat vooral doen via internationale organisaties, zoals de EU, de VN en de OVSE. Dat betekent ook dat de Nederlandse overheid het goede voorbeeld moet geven, aldus de WRR.

Cybertop Den HaagHet rapport komt vlak voor de internationale cybertop, die half april in Den Haag wordt gehouden. Op die top werken de deelnemers 'aan het inrichten van neutrale zones op het internet. Het internet is niet van overheden, het is van ons allemaal', zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) in een reactie.