Nieuws Actueel

Ben Oreel opent Outlaw Rockmerchandise in Enschede: ‘Stad moet weer rocken’

Van onze redactie 12 augustus 2015

Benoreel fransnikkels

Menigeen weet ze zich nog te herinneren, de platenzaken van Enschede. Om wat namen te noemen: Démoed, Knoop, Elpee, Music Centre, Free Record Shop, Van Leest, Feedback, Waaghals. En natuurlijk Plato. Toen de vestiging van die landelijke keten begin 2012 de deuren sloot, was dat ook het einde van een tijdperk. Maar mede door de comeback van het vinyl zien ondernemers weer brood in de verkoop van muziekdragers in allerlei vormen.

Onlangs opende Bij Klaas, aan de Haverstraatpassage. Volgende maand vangt Petrushka Mensink, de laatste bedrijfsleidster van Plato, in dezelfde straat haar zaak aan in het pand van The Upperside, en tussentijds gaat de 45-jarige Oreel met Outlaw van start.

Platenbeurzen„Tien jaar stond ik met mijn spullen op platenbeurzen”, vertelt de geboren en getogen Zeeuw, die veertien jaar geleden neerstreek in Enschede. „Heel vaak spraken mensen mij aan, ook op straat: ‘Komt er nog een rockspecialzaak in de stad?’. Na lang wikken en wegen besloot ik het maar te doen. Hoe ik denk over die andere twee zaken? Iedereen moet zijn of haar eigen plek zien te verdienen. Ik weet wel dat je een passie voor muziek moet bezitten om dit goed te kunnen doen. Ik ben er al m’n hele leven mee bezig.”

RocksegmentHij beseft als geen ander dat er een markt is voor wat hij verkoopt. „In heel het land zijn de winkels met rockmerchandise op één hand te tellen. Ik begin ook geen webshop, want dan moet je als klant ook altijd maar afwachten wat je krijgt. Er zijn nog genoeg mensen die met hun eigen ogen willen zien wat voor een T-shirt ze aanschaffen. Het is ook belangrijk je te specialiseren om te kunnen overleven. Daarom richt ik me op het rocksegment. Bij mij hoef niet te vragen naar bijvoorbeeld Madonna, Robbie Williams of Bob Marley, want die heb ik gewoon niet.”

Cd’s“Waarom ik in cd’s handel? Ik twijfel er niet aan dat die altijd blijven bestaan, want niet iedereen wil muziek vanaf de laptop beluisteren. En als er vraag naar komt, ga ik wellicht in de toekomst ook vinyl verkopen.”

BandsBij Outlaw Rockmerchandise zullen ook geregeld bands hun opwachting maken voor een akoestisch instore-concert. „Ik denk een à twee keer per maand. Op 17 oktober komt Shawn James and the Shapeshifters opnieuw met zijn vuige Amerikana naar Atak. Die speelde daar vorig jaar het dak van de zaal. Nu komen ze eerst bij Outlaw optreden en signeren. Dat maakt je zaak toch bijzonder.”

Foto: Ben Oreel (Frans Nikkels)