Nieuws Actueel

Benchmark en Thales na bijna twee jaar praten rond over deal printplaten

Van onze redactie 10 april 2015

Herman Bartelink en Gerben Edeldijn reinier van willigen

In de zomer van 2013 maakte het Hengelose elektronicaconcern Thales bekend de productie van printplaten te willen afstoten. Het testen en assembleren paste niet langer in de kernactiviteiten van het bedrijf dat bekend is van de radars en ov-poortjes. Op dat moment liepen er al besprekingen met ‘een partij uit de regio’, zo werd destijds door Thales gemeld.BenchmarkRuim een half jaar later, in februari 2014, volgde de intentieovereenkomst met Benchmark uit Almelo en vervolgens bleef het stil tot eind van het jaar, toen Thales en Benchmark meldden dat er overeenstemming was en dat nu de bonden en de ondernemingsraad nog akkoord moesten gaan. Die instemming werd indertijd ‘binnen enkele weken’ verwacht. Vervolgens duurde het toch nog weer tot april 2015 voor de partijen konden melden dat de overname definitief was.

'Gecompliceerde activiteit'Volgens directeur Herman Bartelink van Benchmark heeft het zo lang geduurd „omdat het toch om een zeer gecompliceerde activiteit gaat. Het betreft heel specifieke producten, waarvan de kennis bij de mensen zit en de kwaliteit verzekerd moest worden. Het gaat vaak om de assemblage van enkelstuks en dat moeten we in onze vaak seriematige productie inpassen.”

Verder moest Benchmark vanwege de contractvoorwaarden van (defensie-)klanten voldoen aan aanvullende eisen en certificeringen. Zo moet de toegang tot de ruimte waar nu de activiteiten voor Thales worden verricht extra beveiligd worden en moest voor het complete personeel van Benchmark - ruim 400 mensen - een Verklaring Omtrent Gedrag worden aangevraagd.

WerknemersUiteindelijk zijn 27 van de 33 werknemers van de afdeling meegegaan. De anderen hebben binnen of buiten Thales werk gevonden, zegt Thales topman Gerben Edelijn. Voor de arbeidsvoorwaarden heeft de overname volgens hem geen gevolgen, omdat Thales en Benchmark onder dezelfde cao vallen. Volgens Bartelink zijn de vooruitzichten voor de medewerkers bij zijn bedrijf ook beter, omdat Benchmark in dit werk gespecialiseerd is en nog steeds sterk groeit.

Foto: Herman Bartelink en Gerben Edelijn (Reinier van Willigen)