Nieuws Actueel

Benno Timmerman (71) al ruim vijftig jaar fietsenmaker in Enschede en denkt nog niet aan stoppen

Van onze redactie 10 september 2015

Hanny en Benno Timmerman Annina Romita

De Fietsenwinkel van Timmerman is de oudste winkel aan de Deurningerstraat onder de originele naam, in 1938 gebouwd door opa en vader Timmerman. Maar de wieg stond aan de Roomweg, waar het duo in 1933 in een schuurtje met hun zelfgemaakte fietsen begon. "Mijn opa was timmerman-schrijnwerker. Er was toen, tijdens de crisis, als timmerman niets meer te verdienen", vertelt Benno. De naam van de fiets? "De VUPO. Vervaardigd Uit Prima Onderdelen."

Gewoon doorgaanIn alle stilte is het gouden jubileum als fietsenmaker gepasseerd. Benno en zijn vrouw Hanny denken nog niet aan stoppen, al kunnen ze het zich nu permitteren om anders dan vroeger, met de lange werkweken, in hun eigen tempo te werken. Hoewel, als er iemand met een mooi bod op de zaak komt, slaan ze het waarschijnlijk niet af.

Het eerste wat ze van de opbrengst zouden kopen, is een appartement. Zonder tuin. En misschien gaan ze ook op vakantie naar Frankrijk. Benno Timmerman: "Maar tot die tijd gaan we lekker door. Wij hebben dit werk altijd met plezier gedaan."

FietsenDan de hamvraag. Of ze van fietsen houden. Benno kijkt Hanny lachend aan. Nou nee, zoveel fietsen ze niet. Hanny: "Als ik boodschappen doe in de stad." Benno: "Als ik mijn biljartavond heb bij Stokkers."

Foto: Annina Romita