Nieuws Actueel

Benschop haalt Binnenhof onder de kaasstolp vandaan

Caroline Spilt 10 oktober 2015

Den haag binnenhof 1848 benschop middelgroot

De bètaversie van 1848.nl gaat dinsdag live. Een site die elke agendering van een kamerdebat, dossier, mediabericht en tweet rond het Binnenhof – info die je nu van tientallen verschillende sites moet sprokkelen - bundelt in één applicatie. Nu ben je afhankelijk van toevallige tips. Straks volg je de ontwikkelingen on demand.

Handig voor journalisten. Ook voor bedrijven? We vragen het aan initiatiefnemer, en in het dagelijks leven parlementair verslaggever bij NU.nl, Lucas Benschop.

1848? Ga je iets revolutionairs doen?"Het is natuurlijk een iconisch jaar, de basis van het democratische stelsel, maar verder zit er geen grote gedachte achter. Ik vind de meeste namen gewoon vaak lelijk. Polimonitor ofzo. Ik vond '1848' gewoon wel aardig bekken. En mensen denken; hé, dat ken ik ergens van."

Voor welk probleem is de site een oplossing?"Bij NU.nl zitten we met z’n tweeën het politieke nieuws te volgen. Het is lastig om alle dossiers in de gaten te houden. Als een kamerdebat wordt geagendeerd, is er geen makkelijke manier om dat te weten. Als je alles over het leenstelsel wilt weten, ben je afhankelijk van tips; Lucas, er is nu een kamerdebat. Het staat allemaal wel ergens, maar je moet het kunnen vinden. Je krijgt nergens een push of notification. Dus ik dacht; dan ga ik dat ontwikkelen."

Is het ook handig voor bedrijven?"Kleine startups schurken tegen de belangen van grote bedrijven aan. Dat gaat vaak om wetgeving die moet worden aangepast. Zoals de taxiwetgeving, voor Uber. Of hotelwetgeving, voor Airbnb. Zij willen ook op de hoogte zijn."

Wat levert het jou op, financieel?"Er is geen afgetimmerd verdienmodel. Dus het is moeilijk om te zeggen wat het gaat opleveren. We hebben 31.000 euro gekregen van het stimuleringsfonds voor de pers. De bedoeling dat bedrijven uiteindelijk gaan betalen voor notifications. Maar we weten nog niet wat we daarvoor gaan vragen."

"De animo is in ieder geval groot. De app is handig voor lobbygroepen beleidsmakers, belangenclubs, vakbonden – daarvan zijn er honderden rond het Binnenhof -, grotere bedrijven. Daarom geloven we in dit verdienmodel. Het kan groot worden. Wie weet gaan we in de toekomst naar Brussel. Misschien hebben ze daar dezelfde vraag."

"Maar de hoop is vooral dat Den Haag een stukje transparanter wordt. Ik heb de bètaversie nu al aan staan naast m’n twitter, mail en Facebook. Toen vorige week de foto’s van Volkert nieuws werden, waren we daar snel bij. Dat is gaaf om te merken. Dat het ook echt werkt."

Wanneer ga je helemaal live?"Hopelijk voor het einde van het jaar, december. We ontwikkelen net zo lang door tot we een wauw-gevoel kunnen overbrengen."