Nieuws Actueel

Bentelose uitvaartondernemer begint eerste natuurbegraafplaats in provincie

Van onze redactie 4 december 2014

De begraafplaats krijgt een oppervlakte van vijf hectare aan de Wiener Benteler Scheidingsweg op de grens Bentelo-Wiene. Daar heeft Nijhuis elf hectare landbouwgrond mét een bos gekocht.

NatuurHet terrein biedt plaats aan ‘enkele duizenden’ graven. Er komt ook een urnenveld en een strooiveld. De begraafplaats krijgt daarnaast wandelpaden en wordt vrij toegankelijk. In het bos komt een open plek waar nabestaanden van overledenen een ceremonie kunnen houden. Er wordt tevens een ontvangstruimte gebouwd. De natuurbegraafplaats zal worden omzoomd door een singel van veertien verschillende soorten inheemse bomen en struiken. „Aan de buitenkant zie je niet dat het om een begraafplaats gaat. Er mogen geen zichtbare grafmonumenten bij de graven komen. Een klein plaatje met daarop de naam van de overledene geeft aan wie waar ligt. De mensen worden begraven in kisten of wades van afbreekbaar materiaal. In kleding en schoeisel mag geen plastic zitten, want dat is niet afbreekbaar”, vertelt Nijhuis.Booming businessDe uitvaartondernemer is er van overtuigd dat er een markt is voor begraven worden in de natuur. Marktonderzoek heeft dat uitgewezen. „Mensen worden steeds bewuster en kiezen voor de natuur. Natuurbegraafplaatsen zijn in 1980 in Engeland ontstaan en werden daar booming business.”

FinancieringHij laat zich niet uit over de investering. De natuurbegraafplaats wordt met ‘private middelen’ gefinancierd, is het enige dat de ondernemer daarover kwijt wil. Nijhuis ziet de natuurbegraafplaats als een initiatief waarmee hij zich van zijn collega’s kan onderscheiden. „Je moet met de tijd meegaan. Ik ben nu een jaar of tien uitvaartondernemer. Het overgrote deel van de begraafplaatsen is van gemeenten of kerkgenootschappen. Straks ben ik zelf eigenaar van een natuurbegraafplaats. Dat is een apart idee.”

OpeningDe benodigde procedure rond de herziening van het huidige bestemmingsplan is nagenoeg afgerond. De begraafplaats moet in de loop van volgend jaar open gaan. Met de aanleg is al een begin gemaakt. „Bentelo wordt met de natuurbegraafplaats op de kaart gezet."

Foto: Reinier van Willigen