Nieuws Actueel

'Beperken gaswinning drijft gasprijs op'

Van onze redactie 30 juli 2015

Image 5119204

ABN-econoom Hans van Cleef kan alleen nog niet zeggen hoeveel we straks meer kwijt zijn. Dat hangt ook af van de besluiten die de overheid komende tijd nog zal nemen in het gasdossier. Een fors hogere gasrekening hoeven we volgens de deskundige waarschijnlijk niet te verwachten.

De olieprijzen zijn het afgelopen jaar door overproductie sterk gedaald en dit leidt met vertraging tot lagere gasprijzen. ,,Nu kolen en hernieuwbare energie aan belang winnen, kan dit leiden tot minder vraag naar gas. Dit heeft eveneens een neerwaarts effect op de prijzen'', zei de econoom in een toelichting op een donderdag gepubliceerd rapport.

Slag om arm

De bank houdt in die studie nog een flinke slag om de arm. Het kan zelfs dat we straks toch te maken krijgen met een daling van de gasprijs, zo staat erin. Maar dit scenario acht Van Cleef niet heel waarschijnlijk.

ABN AMRO denkt dat de lage olieprijzen in de wereld voorlopig nauwelijks omhoog zullen gaan. Voor 2016 hebben de economen van de bank hun prijsverwachting zelfs naar beneden bijgesteld.

Kabinetsbesluit

Net als andere partijen onlangs al deden, wijst ABN AMRO er in het rapport tevens op dat het kabinetsbesluit om de gasproductie in Groningen te verlagen een negatief effect heeft op de economische groei in Nederland. Ook de Nederlandse schatkist zal hierdoor flink wat inkomsten mislopen, aldus de bank.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken besloot vorige maand de gaskraan in de provincie Groningen voor dit jaar verder dicht te draaien vanwege de aardbevingen in het gebied.