Nieuws Actueel

Beperking bierverkoop snackbar Ji-Nos in Enschede gehandhaafd

Van onze redactie 30 januari 2015

De hoorzitting diende afgelopen zomer al. Aan Ji-Nos was in 2014 geen nieuwe ontheffing verleend voor de ruime openingstijden van het cafetariagedeelte. Handhavers van de gemeente ontdekten dat deze ruimte, van waaruit al jaren in de nachtelijke uren bier werd verkocht, juridisch als een ‘cafetaria zonder zitgelegenheid’ wordt gezien. Die valt onder de Winkeltijdenwet en moet dagelijks na 22.00 uur gesloten zijn. Bierverkoop is er wel toegestaan, met uitzondering van de zondag.

AfhaalruimteDe afhaalruimte is ooit bedacht omdat tappen en slijten in dezelfde ruimte wettelijk niet is toegestaan. Verkoop van blikbier vanuit het cafégedeelte mag dus niet, omdat klanten er ook ter plekke een biertje kunnen nuttigen.RegelgevingJi-Nos ging in beroep tegen het afwijzen van de ontheffing op de Winkeltijdenwet. Tijdens de hoorzitting in juli bleek de regelgeving rondom bierverkoop en openingstijden van verschillende soorten snackbars ingewikkeld te zijn. Dat het een klein half jaar heeft geduurd voordat een uitspraak is gedaan, ligt volgens een woordvoerder van de commissie Bezwaarschriften niet per se aan de ingewikkelde materie.

Strijd gaat doorSnackbar Ji-Nos verkoopt inmiddels vanuit een afhaalloket in de muur. Uit praktische overwegingen, zegt eigenaar Jimmy Soumi. De strijd voor bierverkoop gaat door. „We kregen van de gemeente te horen dat we onder de Winkeltijdenwet vallen. Maar we zijn nog altijd met de gemeente in gesprek en hopen een oplossing te vinden. Als er bij ons wordt gehandhaafd, dan moet dat ook bij andere zaken worden gedaan.”

Foto: Tim de Beuze