Nieuws Actueel

Beroep in nasleep tuchtzaak ex-neuroloog

Van onze redactie 10 december 2014

Het hoger beroep in deze 2 tuchtzaken is op 13 januari bij het Centraal Tuchtcollege in Den Haag, zo is woensdag bekend geworden. Het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle had eerder dit jaar al vrijwel alle verwijten van tafel geveegd.

De zaak tegen de voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente (MST) loopt al jaren. Ernst Jansen werd begin dit jaar tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Volgende week is het hoger beroep in deze strafzaak. Maar naast die strafzaak lopen en liepen er ook meerdere tuchtzaken, zoals tegen het bestuur dat er zat toen hij in het ziekenhuis werkte en de inspecteurs van de IGZ die de door hem gemaakte fouten moesten onderzoeken.

Berisping Het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle wees eerder de klachten van de patiënten tegen 2 bestuurders van het Medisch Spectrum Twente af. Alleen oud-bestuursvoorzitter Ruud Ramaker kreeg destijds een berisping. Hij had de inspectie verkeerd geïnformeerd over Jansen, vindt het college.

3 inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) valt niets te verwijten; zij hadden volgens het college het leed van de patiënten van Jansen niet kunnen voorkomen.

Veroordeling Jansen is veroordeeld voor het opzettelijk toebrengen van ernstig lichamelijk letsel bij zijn patiënten door verkeerd gestelde diagnoses. Zo stelde de toenmalig arts ten onrechte ernstige ziektes als alzheimer en MS vast, en schreef hij de bijbehorende zware medicijnen voor. Hij wordt er ook verantwoordelijk voor gehouden dat een van zijn patiënten zelfmoord pleegde na een slechtnieuwsgesprek met de arts. Jansen werd in 2003 ontslagen door het Medisch Spectrum Twente in Enschede, waar hij toen werkte.