Nieuws Actueel

Beroepscollege doet uitspraak over fusie PostNL en Sandd

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet donderdagmiddag uitspraak in het hoger beroep over de fusie van PostNL en Sandd. De zaak is opmerkelijk omdat de twee postondernemingen al meer dan twee jaar één bedrijf zijn. PostNL stelde al dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

ANP 2 juni 2022

ANP310522165 1

De overheid gaf eerder onder voorwaarden toestemming voor een fusie tussen de twee bedrijven. Maar na klachten van concurrerende postbedrijven ging de rechter daar in eerste aanleg niet in mee en vernietigde dit besluit. Daarop ging de Staat in hoger beroep.

De fusie was volgens de ondernemingen zelf en het kabinet nodig om in een krimpende markt de basispostvoorziening in Nederland vijf dagen per week te kunnen voortzetten. Daarom werd toestemming gegeven voor de overname ondanks bezwaren van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die waarschuwde dat daardoor nauwelijks concurrentie zou overblijven op de postmarkt.

Volgens de bestuursrechter in Rotterdam was de verleende vergunning echter onvoldoende onderbouwd. De overheid moest met een nieuwe, beter gemotiveerde beoordeling komen. Bij het hoger beroep zal het CBb, dat de hoogste rechter is in deze kwestie, zich uitlaten over zowel die uitspraak als over de inmiddels verleende herstelvergunning.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws