Nieuws Actueel

Beroering door komst 'haatsjeik' naar Rotterdam

Van onze redactie 30 september 2015

Image 5290406

Fadel Soliman (1966) houdt volgende week woensdag een lezing in de Rotterdamse Essalam moskee. De aankondiging maakt de tongen los. In een antwoord dat Soliman op een forum voor vragen over islam postte, roept hij volgens tegenstanders op tot het afranselen van vreemdgangers met zweepslagen. Hij corrigeert de vraagsteller zelfs: de koran schrijft voor ontrouw niet 90 maar 100 zweepslagen voor. Ex-Pvv'er Joram van Klaveren (nu Groep Bontes/Van Klaveren) stelde woensdagmiddag Kamervragen aan de minister van Veiligheid en Justitie en de minister van Buitenlandse zaken over de komst van Soliman. Het kamerlid wil dat de komst van deze prediker zo snel mogelijk wordt belemmerd. Ook wil Van Klaveren weten hoe de 'aanhoudende komst van islamitische geweldpredikers naar ons land' wordt tegengegaan.Op het Rotterdamse stadhuis dringt Leefbaar Rotterdam aan op een actualiteitendebat over de 'haatsjeik'. ,,Leefbaar Rotterdam is helder en vindt het onacceptabel dat Suleiman zijn haat komt ventileren in deze moskee, die blijkens eerdere uitspraken van de burgemeester door de gemeente nota bene als een partner in de strijd tegen radicalisering wordt gezien. "

Azzedine Karrat, imam van de Essalam Moskee, had de 'rare berichten' al verwacht. ,,Het wordt een gewoonte om moskees onder druk te zetten als zij een buitenlandse spreker uitnodigen. Maar ik ga zorgvuldig te werk: Fadel Soliman verheerlijkt geweld absoluut niet, hij levert juist een positieve bijdrage aan de samenleving."Zo stelt de Egyptische islamgeleerde niet dat de zweepslagen moeten worden toegepast. Hij schrijft dat mensen zich veilig moeten voelen en partners elkaar daarom moeten kunnen vertrouwen. 'Dat is de reden waarom de islam straffen kent om een einde te maken aan ontucht.' Echter: toepassen van de straffen moet worden ontweken. De profeet Mohammed zou in zijn leven de straf slechts twee keer hebben toegepast, geheel tegen zijn zin. ,,Daarom is de straf is er niet om op grote schaal te worden beoefend, maar om mensen af te schrikken."Karrat noemt de prediker een 'bekwaam man'. ,,Hij is academicus en beschikt over voldoende kennis en inzicht, ook over de westerse wereld. Ik ken zijn ideologie en heb zijn recente standpunten onderzocht en geëvalueerd. Ik haal hem niet voor niets mijn moskee binnen."Soliman heeft een eigen stichting, Bridges Foundation, waarmee hij de afstand tussen moslims en niet-moslims wil verkleinen door wederzijdse educatie over elkaars culturen. De jonge imam Karrat heeft zich daar altijd een voorstander van getoond.

Gedachtegoed van IS ontkrachtenVolgens de Rotterdamse imam zal de Egyptenaar in zijn Engelstalige workshop 'The IS Delusion' het gedachtegoed van IS ontkrachten. ,,Hij zal per standpunt van IS onderbouwen waarom dit níet bij het gedachtegoed van de islam past. Ik vind het belangrijk dat dit onderwerp wordt besproken met jongeren. Soliman kan dit op wetenschappelijk niveau en tegelijkertijd in simpele taal." Het wordt Soliman ook verweten dat hij tijdens een lezing zou hebben gezegd dat de jihad verplicht is voor elke moslim. Die lezing vond plaats in 2007, vlak na de 11 september- aanslagen, die hij 'un-Islamic' noemde. Karrat: ,,Bepaalde 'citaten' worden misbruikt. De context mist. Jihad kan een mooie term zijn, maar ook een verschrikkelijke. Ik denk dat hij bedoelde dat als je land wordt aangevallen, zelfverdediging verplicht is. Dat is niet meer dan logisch."