Nieuws Actueel

Bertus Dasselaar van Dasko: ‘Ik vind het mooi om mensen te stimuleren’

Van onze redactie 21 september 2015

FB Dasko 3

Eind jaren dertig reed de eerste gemotoriseerde veewagen van Dasselaar rond met op het provinciale kenteken, de letter E, die toen de provincie Overijssel aanduidde. “Het was voor die tijd al een hele onderneming,” zegt de huidige eigenaar, Bertus Dasselaar.

Ondernemende familie De basis van de ondernemende familie Dasselaar is altijd Vriezenveen gebleven. Ook Bertus Dasselaar woont nog in Vriezenveen, al is zijn bedrijf het lintdorp ontgroeid en nu gevestigd op bedrijvenpark Twente in Almelo. Er zijn geen levende varkens meer na de varkenspest in de jaren ’80, wel is er ultramodern koelvriestransport van vlees aan haken door heel Europa. En sinds kort ook de online-boodschappenservice van Albert Heijn. De bestelwagens van Dasko rijden voor zoals vroeger de melkboer en de bakker.

Handelsbedrijf met stukje eigen transportHet bedrijf onderhield al sterke banden met Albert Heijn en verzorgt al jaren de bevoorrading van de winkels, intussen ook voor Lidl en Jumbo. Daarnaast is er nog een Duits transportbedrijf onder de naam Dasko gebracht en heeft Bertus ook daar vaste voet aan de grond. “Mijn vader Jan is als eerste de grens overgegaan. Een handelsbedrijf met ook een stukje eigen transport, in de jaren ’80 uitgebreid met internationaal transport naar Zuid-Europa.”

Derde generatie In de Dasselaar-dynastie is Bertus de derde generatie. Zijn carrière begon weinig spectaculair en heel traditioneel, als een scene uit een toneelstuk. “Ik ging in 1984 mijn diploma van de Handelsschool in Enschede ophalen en de volgende dag was ik al aan het werk in het bedrijf.” Vader Jan wees hem een bureau met een telefoon. Als oudste zoon werd hem niets gevraagd, maar hij werd geacht op den duur zijn vader op te volgen. “Dat zal ik van mijn eigen kinderen nooit verlangen. Mijn vrouw Carla zegt tegen onze zoons ‘Nooit aan beginnen’, vertelt hij gekscherend. Zij werkt ook in het bedrijf en doet de facturering en de betalingen. “Daardoor begrijpt ze heel goed waar ik mee bezig ben. Ze geeft me alle ruimte. Ze eist wel dat ik één avond per week thuis ben.”

Cursus Italiaans Bertus voelde zich al snel thuis in de wereld van het zich steeds verder uitbreidende internationale transport, eerst Duitsland, later ook Zuid-Europa. Met Italië bestaan nog steeds hechte banden uit het verleden. Twee planners van Dasko hebben een cursus Italiaans gevolgd om de contacten met de Italianen soepel te laten verlopen. “Dat hebben de jongens heel goed opgepakt.”

‘Spannende wereld’De internationale veehandel vond Bertus in zijn jonge jaren een ‘mooie spannende wereld’ met een prima omzet. “Maar steeds weer kregen we te maken met varkenspest en mond- en klauwzeer. Ook de publieke opinie richtte zich tegen de veetransporten. In 1998 kregen we, na een nieuwe uitbraak van varkenspest, een vervoersverbod. Het werd me te kwetsbaar.” Bertus nam afscheid van de levende varkens.

“In 2002 ben ik me gaan toeleggen op koelvriestransport voor grootgrutter Albert Heijn en we bevoorraden de winkels in Oost Nederland, ook niet gekoelde producten. Dan zetten we de koeling in de wagens uit.” Inmiddels heeft Dasko een vloot van honderdvijftig vrachtwagens en circa driehonderd man op de payroll. De trucks van Dasko rijden ook kris kras door Duitsland na de overname van het Duitse Pickenpack Europe, een transportbedrijf in diepvries visproducten. Dasselaaars ondernemersblik is nu gericht op Oost-Europa, op Polen in het bijzonder, waar hij inmiddels een bedrijfspand heeft en in de toekomst een vrieshuis gaat bouwen.

Stimuleren Zijn vrije tijd brengt hij graag door op de velden van DOS ’37, de club waar hij vroeger al voetbalde. Hij is nu acht jaar voorzitter van de Vriezenveense club, die vorig jaar naar de hoofdklasse promoveerde. Ook voor zijn voetbalclub legt Bertus Dasselaar de nodige ambitie aan de dag. “Ik vind het mooi om mensen te stimuleren zich verder te ontwikkelen, in mijn bedrijf en in mijn vrije tijd.” De voetballerij is zijn ontspanning, hobby’s heeft hij verder niet. “Zaterdagmiddag loop ik rond bij DOS, zondagmiddag zit ik in de skybox bij FC Twente,” lacht hij. Als ik straks gepensioneerd ben, zou ik niet weten wat ik moet gaan doen. Ik krijg nu al de kriebels van het idee.”

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komen twee keer per week verhalen uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oostdeondernemer.nl

Foto: Twentse Zakenmannen