Nieuws Actueel

'Besluit Tsipras niet in strijd met afspraken'

Caroline Spilt 21 augustus 2015

De vervroegde Griekse verkiezingen zijn niet in strijd met de afspraken die de Griekse premier Alexis Tsipras heeft gemaakt met de eurolanden over nieuwe leningen voor zijn land. Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat vrijdag voor de wekelijkse ministerraad.

Tsipras kondigde donderdag zijn aftreden en nieuwe verkiezingen aan. "Dit is geen breuk met de afspraken. Als alle afspraken gestand worden gedaan, en daar zullen we strikt op letten - is het natuurlijk toegestaan verkiezingen te houden'', aldus Dijsselbloem.

Hij hoopt met Tsipras dat nieuwe verkiezingen een stabiele regering opleveren die de pro-Europese keuze van Athene kan voortzetten. Dijsselbloem zei dat hij donderdagmiddag door zijn Griekse collega was gebeld met de mededeling dat Tsipras waarschijnlijk later op de dag de nieuwe verkiezingen zou aankondigen.

OntslagTsipras maakte donderdag in een toespraak op de Griekse televisie zijn aftreden bekend. Hij heeft zijn ontslag, en dat van zijn regering, ingediend bij president Prokopis Pavlopoulos.

Zijn aftreden is een direct gevolg van de vervroegde verkiezingen op 20 september die eerder op de dag bekend werden gemaakt. Tsipras wil dat de verkiezingen zo vroeg mogelijk worden gehouden.

"Het huidige parlement kan geen meerderheid of een regering van nationale eenheid bieden", zei Tsipras Pavlopoulos donderdagavond bij zijn aftreden.

Omstreden akkoordTsipras sloot onlangs een omstreden akkoord met de schuldeisers over bezuinigingen in ruil voor financiële steun. Dankzij de oppositie stemde het parlement ermee in, maar veel partijgenoten van Tsipras stemden tegen, waardoor hij in feite de meerderheid in het parlement kwijt was.