Nieuws Actueel

'Besmetting miltvuur stilgehouden door NVWA'

Van onze redactie 25 maart 2015

Image 4825094

Op 10 oktober maakte de NVWA bekend dat een partij rundvlees uit voorzorg van de markt werd gehaald. De reden was dat 2 van de verwerkte karkassen afkomstig waren van een Slowaakse veehouderij waar naderhand miltvuur is vastgesteld, aldus Foodwatch.

Consumenten Het vlees werd teruggeroepen uit restaurants, slagerijen en supermarkten. Maar een deel van het vlees was ook al verkocht aan consumenten en dat werd niet teruggeroepen, zo stelt de voedselwaakhond.

Foodwatch wilde via de Wet Openbaarheid bestuur precies weten welk vlees besmet was en wat daarmee is gebeurd. De documenten die ze vervolgens ontvingen heeft Foodwatch gedeeld met RTL Nieuws, maar duidelijkheid kwam er niet. Volgens Foodwatch weigert de NVWA die informatie te delen, vanuit de angst dat bedrijven onevenredig benadeeld zouden kunnen worden.

'Zeer klein risico' In oktober legde de NVWA al uit dat ze een risicobeoordeling had gemaakt. ,,Het risico werd beoordeeld als zeer klein. ,,De Warenwet staat het, in gevallen van zeer klein risico, niet toe namen van bedrijven openbaar te maken. Als we het vermoeden hadden gehad dat de gezondheidssituatie in het geding was, hadden we direct actie ondernomen. En ook nu hebben we iedereen geïnformeerd en ook direct de partij vlees terug laten halen", zei een NVWA-woordvoerder afgelopen najaar.

Mensen kunnen miltvuur krijgen door direct contact met besmette dieren of door het eten van besmet vlees. Zonder behandeling kan de ziekte dodelijk zijn.