Nieuws Actueel

Bespaartips op kantoor

Rik Nizet 5 november 2014

Een eigen bedrijf levert je veel energie. Helemaal wanneer de zaken goed gaan en je personeel tevreden is. Helaas kost het je ook veel energie. En dan bedoelen we niet je emotionele toestand, maar je energierekening. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om energie te besparen. Hierbij de beste tips.

Tip 1: Hanteer een lichtbeleid

We zien het zo vaak: kantoorruimtes waar de hele dag het licht blijft branden, ook al is er niemand te bekennen. Dit kost natuurlijk enorm veel energie. Van vergaderruimtes tot het toilet: even de lichtknop omzetten kan al zoveel geld besparen. Hanteer daarom een lichtbeleid. Verlaat je de ruimte? Licht uit!

Tip 2: Print alleen als het echt niet anders kan

‘Denk goed na voor u deze e-mail print.’ Veel mails eindigen met deze boodschap, maar helaas geeft niet iedereen daar gehoor aan. Gevolg: hele bomen eindigen in de prullenbak. Kan het echt niet anders? Print dan dubbelzijdig, het liefst in zwart-wit.

Tip 3: Schakel computers zoveel mogelijk uit

Heb je een vergadering of ga je lunchen? Zet je beeldscherm dan uit. Dat scheelt aanzienlijk in het energieverbruik. Zorg ervoor dat de helderheid van het beeldscherm niet te hoog staat en kies voor een simpele achtergrond. Vergeet niet de computer uit te schakelen als het tijd is om naar huis te gaan!

Tip 4: Schakel de juiste temperatuur in

In de winter is het koud en dus gaat de verwarming aan. Maar waarom extra stoken als je ook gewoon een dikke trui aan kunt doen? Bovendien is een te warme werkomgeving niet bevorderlijk voor de prestaties van je werknemers. Daarom: zet de verwarming een graadje lager.

Tip 5: Kies voor duurzame energie

Of het nu grijs of groen is, stroom is gewoon stroom. Het verschil in kleur zit hem echter in de opwekking ervan. Grijze stroom wordt opgewekt door middel van de verbranding van fossiele brandstoffen. Groene stroom wordt opgewekt middels duurzame energiebronnen als zonlicht en waterkracht. Duurzame energie is de toekomst. Nu kost het misschien iets meer, maar je draagt wel een steentje bij aan een beter milieu. En vinden we MVO niet heel belangrijk?