Nieuws Actueel

Besparen met pompen

Marjolein Kooyman | Foto: Band op Spanning 28 december 2015

Bandenpomp Besparen

Rotterdam krijgt dit voorjaar vijftien slimme bandenpompen, meldt het AD. Die moeten ervoor zorgen dat Rotterdammers niet alleen benzine besparen, maar ook dat auto's minder vervuilende gassen uitstoten.

De speciale pompen worden geleverd door de stichting Band op Spanning. Via een touchscreen kan de automobilist zijn of haar kenteken invoeren. De pomp berekent dan automatisch de goede bandenspanning. De gemeente Rotterdam geeft 100.000 euro subsidie om dit project te realiseren in het kader van CityLab010, de opvolger van het Stadsinitiatief.

De pompen moeten zorgen voor minder luchtvervuiling. Twee op de drie auto's in Nederland hebben een te lage spanning op de banden. De banden slijten daardoor sneller, auto's verbruiken meer brandstof en produceren tevens meer verkeerslawaai.

NadelenDe huidige bandenpompen zijn vooral te vinden bij tankstations. Maar die kennen veel nadelen, stelt initiatiefnemer Erik Breukhoven in zijn plan voor CityLab010. "Ze kosten geld, zijn vaak defect en niet gebruiksvriendelijk. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 70 procent van de auto's na gebruik weg rijdt met een verkeerde en vaak lagere spanning dan waarmee ze kwamen."

Als een derde van alle Rotterdammers met een auto vier keer per jaar zijn banden op de juiste spanning brengt, kan daarmee in vijf jaar tijd 6,1 miljoen liter brandstof worden bespaard. De CO2-uitstoot kan met ruim 23.000 ton verminderen. En het levert voor de automobilisten een besparing van in totaal bijna 30 miljoen euro op. Per auto gaat om zo'n 100 euro per jaar.

SuggestiesBand op Spanning kan voor de 100.000 euro subsidie van Rotterdam 15 pompen leveren die verspreid door de stad worden geplaatst. "We gaan nu op zoek naar geschikte plekken. Suggesties van Rotterdammers zijn meer dan welkom", zegt directeur Laurens Drogendijk van Band op Spanning. "Denk aan parkeerterreinen, bijvoorbeeld bij een supermarkt, tuincentrum of een milieupark zodat het oppompen van de banden gecombineerd kan worden met een ander klusje. We denken dat de eerste pomp dit voorjaar in Rotterdam kan worden geopend."

De pompen werken op zonne-energie. Het doortrekken van elektriciteitskabels voor de installatie is daarom niet nodig. Het gebruik is volgens Drogendijk heel makkelijk. "Je moet een touchscreen kunnen bedienen en een ventiel kunnen losdraaien. Het apparaat doet de rest."

In Nederland staan al zestig slimme bandenpompen. Ze worden volgens de stichting Band op Spanning goed gebruikt.