Nieuws Actueel

Besparen? Neem de vaste lasten onder de loep

Van onze redactie 14 februari 2015

Minder geld uitgeven, wie wil dat niet? "De grootste klapper kun je maken op je energiekosten. Zeker als je al jaren bij dezelfde energieleverancier zit", aldus Joyce Donat van de Consumentenbond. "Energiemaatschappijen geven nieuwe klanten vaak hoge kortingen. Daarom kun je zelfs besparen als je elk jaar overstapt van energieleverancier."

Ook op verzekeringen, telefoon, internet en tv valt flink te besparen. Maar in tegenstelling tot bij energie, moet je hierbij goed letten op de prijs/kwaliteitverhouding.

Vergelijkingssites Als je wilt onderzoeken of voor bestaande contracten een goedkoper alternatief is, kun je natuurlijk per aanbieder de tarieven en productvoorwaarden nagaan. Maar door de vele aanbieders en kleine lettertjes is het haast onmogelijk dit zelf te doen. Gelukkig zijn er tegenwoordig vergelijkingssites die dit voor je doen. Hier vul je bepaalde gegevens in en vervolgens zie je in 1 oogopslag een lijst van aanbieders en producten met de laagste prijs en de belangrijkste producteigenschappen. Als je een aanbieder hebt gekozen, kun je op de vergelijkingssites meteen doorklikken en het contract afsluiten. Eigenlijk heel simpel.

Trudy Rust (51) vergelijkt al jaren de prijzen van energiemaatschappijen. "Sinds we een vrije energiemarkt hebben, ben ik na elke contractperiode geswitcht van leverancier. Aan het einde van zo'n periode onderzoek ik of er goedkopere alternatieven zijn. Dan kijk ik ook of de site compleet is, of de kostenstructuur van de tarieven volledig is en of er geen verborgen kosten zijn. Dit doe ik bij meerdere vergelijkingssites. Tot nu toe is het vergelijken en overstappen altijd vlekkeloos verlopen."

Commissie De vergelijkingssites ontvangen een commissie van de aanbieder als via hen een nieuw contract is afgesloten. Sommige vergelijkingssites ontvangen daarnaast extra commissie van de aanbieder als ze deze partij altijd bovenaan de getoonde lijst zetten. Veel vergelijkingssites vermelden geen aanbieders waarbij de klant niet direct een contract kan afsluiten, dus waarbij de vergelijkingssite geen commissie ontvangt. Hierdoor moet de consument altijd goed opletten of de prijsvergelijking objectief is en of er genoeg aanbieders worden vergeleken.

Joyce Donat: "Er zijn onafhankelijke vergelijkingssites, zoals de Consumentenbond, maar ook vergelijkingssites die verbonden zijn aan één van de aanbieders. Dit hoeft niets af te doen aan de kwaliteit van de vergelijking. Je kunt erop letten, maar je bepaalt zelf of je het meeneemt in je overwegingen. Uiteindelijk draait het er vooral om dat je zelf een goed gevoel hebt bij de site."

Bekijk dus altijd hoe de vergelijkingssite in elkaar zit. Maar ga vooral aan de slag met besparen. Bijna iedereen kan met een kleine inspanning maandelijks meer besparen.

Contracten Zo hebben Tiny de Groot (63) en zijn vrouw onlangs ook het gemak van vergelijkingssites ontdekt. "Door mijn aanstaande ontslag hebben we onlangs de financiën opnieuw onder de loep genomen. Dit hadden we nooit echt grondig gedaan. Toen mijn zoon onze financiën bekeek, schrok hij behoorlijk. Hij hielp ons met het vergelijken en overstappen van partijen. Op de zorgverzekering hebben we 40 euro per maand bespaard en we hebben nu zelfs een betere dekking. Schijnbaar hebben we een 5-jarig energiecontract en dan kan je niet kosteloos overstappen. We hebben de energieleverancier gevraagd of ze iets aan het contract konden veranderen. Uiteindelijk hebben ze het tarief van het contract flink verlaagd, waardoor we inmiddels ruim 80 euro per maand minder betalen. We hebben ook de woonhuis- en autoverzekering vergeleken. Dezelfde dekking was bij andere verzekeraars 35 euro per maand goedkoper. Met 2 avonden uitpluizen, hebben we structureel 155 euro per maand bezuinigd. Dat is toch mooi meegenomen."

Tips - Wil je liever niet overstappen van aanbieder, maar toch minder betalen? Bel je energieleverancier, verzekeraar, kabel- en telefoonaanbieder en leg daar de situatie uit. Zeg dat je eigenlijk niet bij ze weg wilt, maar dat concurrenten goedkoper zijn. Vaak krijg je dan alsnog korting. - Enkele aanbieders, vooral energiemaatschappijen, geven starterskorting. En tarieven wijzigen regelmatig. Hierdoor loont het om elk jaar opnieuw de tarieven van al je contracten te vergelijken. - Klik bij vergelijkingssites altijd verder dan de top-3 aanbieders. De aanbieders die geen commissie betalen aan vergelijkingssites, worden niet in de top-3 (of helemaal niet) vermeld. - Kijk ook eens op andere vergelijkingssites. Andere vergelijkingssites hebben andere methodes om een vergelijking te maken en ontvangen andere commissies. Hierdoor kan de uitkomst van de vergelijkingssites verschillend zijn. - Als je je keuze hebt gemaakt, kijk dan ook op de site van de aanbieder. Soms is de prijs hier nog lager, omdat de commissie voor de vergelijkingssite niet in de prijs verwerkt hoeft te worden.

Enkele betere vergelijkingssites zijn:www.consumentenbond.nl/bespaarwww.independer.nlwww.totaalwijzer.nl (hieronder vallen ook; bellen.com , internetten.nl , gaslicht.nl , etc.)www.hoyhoy.nlwww.breedbandwinkel.nl