Nieuws Actueel

Bestaat Decemberstress wel echt?

Van onze redactie 10 december 2014

Gelukkig: pakjesavond is achter de rug! Nu nog drie maanden aan declaraties bijwerken, jaarcijfers inleveren, project 'zus' afronden en alvast een plan van aanpak voor project 'zo' maken, alle onbeantwoorde mails toch maar eens 'replyen', de zorgverzekering wijzigen, uitzoeken hoe het eigenlijk met die verzekering zit en borrels met collega's en vrienden tussen de schoolopvoeringen en kerstvieringen van de kinderen inplannen. En o ja, kerst... Wat doen we daar eigenlijk mee? Wie deze 'december-to-do-lijst' herkent of een lichte paniek bij zichzelf bespeurt, lijdt niet gelijk aan decemberstress.

Maar als nú al de moed in de schoenen zinkt bij de gedachte aan wat er nog allemaal moet gebeuren, is het volgens Paul van Lange wel oppassen geblazen.

Echte stress "Als een gevoel van het niet meer beheersen van je agenda of een verlies van controle langdurig gaat overheersen, kan dat uiteindelijk echt stress veroorzaken en heeft dat ook invloed op je fysieke en mentale gestel", zegt de hoogleraar sociale en organisatiepsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam.

'Decemberstress' is geen wetenschappelijk bewezen of beschreven ziekte. Maar dat mensen voor 31 december nog van alles willen regelen en zich al 'druk, druk, druk' naar de laatste dagen van het jaar toewerken, kan volgens Van Lange verklaard worden door de aard van de mens. Mensen zijn van nature gericht op structuur en planning, maar blijken vaak toch deadlinewerkers. Weliswaar zijn we beter dan dieren in staat om vooruit te kijken, maar daardoor overschatten we onszelf ook als iets nog ver weg ligt.