Nieuws Actueel

Bestuurscrisis bij UWV

Rik Nizet 29 september 2015

Uwv groot

Binnen de top van uitkeringsinstantie UWV is onenigheid ontstaan over de structureel moeizame digitale dienstverlening van het bedrijf aan werklozen en arbeidsgehandicapten. Een poging om de problemen op te lossen, is daardoor vastgelopen. Dat schrijft nrc.next dinsdag op basis van eigen onderzoek. "Omdat er verschillen van opvatting zijn tussen de CIO en de directeuren van de divisies heeft de Raad van Bestuur nog geen besluiten genomen", staat in een interne voortgangsrapportage die in handen is van de krant. Door de onenigheid in de top is het nu "onduidelijk wat het project nog kan gaan realiseren van de beoogde doelstellingen." Het UWV worstelt al jaren met aanhoudende problemen bij sites als werk.nl en mijnuwv, maar ook met de digitale verwerking van gegevens.Achterstanden UWVDe uitkeringsinstantie kwam afgelopen weekend al negatief in het nieuws toen Kamerleden opheldering eisten van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) over "aanzienlijke werkachterstanden'' bij het UWV.

Volgens dagblad Trouw blijkt uit interne UWV-stukken dat 73.000 fraudemeldingen nog niet behandeld zijn, dat 47.000 mensen wachten op een re-integratieregeling en dat 25.000 arbeidsongeschikten moeten worden herkeurd.

FraudesignaalD66-Kamerlid Steven van Weyenberg wil snel uitleg van Asscher. "Elk serieus fraudesignaal moet serieus worden onderzocht. De grote achterstanden bij UWV zijn dan ook onacceptabel, zeker als zaken maar in een la verdwijnen vanwege een gebrek aan capaciteit."