Nieuws Actueel

'Betalen via internet is supergaaf én heel sexy'

Matthijs Termeer | Foto: Matthijs Temeer 23 december 2015

Media Medics Prijs 1

Richard Straver vindt online betalen sexy. Zijn Delftse internetbedrijf MediaMedics heeft de Ondernemersprijs Haaglanden gewonnen met het Online Betaalplatform, meldt het AD. "Wat ik doe is dus toch wel wat."

De werknemers van MediaMedics hebben allemaal een plastic pistool, machinegeweer of kruisboog, waarmee ze elkaar tijdens dode momenten op het kantoor aan de Kanaalweg onder vuur nemen. De munitie ligt binnen handbereik op de bureaus, terwijl de zeven man personeel de zaak draaiende houdt. "Fun en het naar je zin hebben is het belangrijkste", verklaart eigenaar Richard Straver (31). "Het proces is ook waardevol. Het proces hier, dat zijn de mensen. No mensen, no no-thing."

Straver spreekt in een mengvorm van Engels en Nederlands, een overblijfsel van zijn tijd in de Verenigde Staten. In 2011 vertrok hij naar San Francisco na het internationale succes van het door hem bedachte Tiny Pay, een systeem waarmee een aankoop op internet binnen een minuut betaald kan worden. Rapper Snoop Dogg wilde wel een 'tool' om zijn 'merchandise' te verkopen en Sony, Universal en Warner Brothers waren klanten van Straver.

SchooierHeel wat voor een jongen uit Schipluiden, die naar eigen zeggen "op sommige momenten een wat uitdagende jeugd" had. "Ik was een groot probleem op school, er werd me aangepraat dat ik een schooier was."

Straver ging liever zijn eigen gang: "Als mens heb ik een diep verlangen om me vrij te bewegen." Na een studie communicatie en design begon het balletje vanaf 2006 te rollen. Hij bedacht als een soort internetdokter slimme betaalsystemen, noemde zijn bedrijfje MediaMedics en van het één kwam het ander.

Maar Amerika bleek geen plek voor Richard Straver. De harde zakelijke mentaliteit en de schijnbeleefdheid lagen hem niet. "Ik kon mensen heel slecht inschatten. Ik ben geen rationele, maar een emotionele ondernemer." Tel daarbij op dat in de Verenigde Staten "de wegen slechter zijn dan in België en het internet slechter dan op Antarctica" en een terugkeer lag voor de hand.

Topje van de ijsbergMet uitzicht op de binnenstad bedient het team van MediaMedics klanten als Marktplaats, PayPal en Philips met op maat gesneden betaalprogramma's. "Ik wil iets positiefs bijdragen aan de markt van de financiële dienstverlening. Dit is nog maar het topje van de ijsberg."

"Connecting the dots" noemt Straver het werk van zijn specialisten, die urenlang cijferreeksen over hun computerschermen laten rollen. "Ik kan wel programmeren", zegt hij. "Maar absoluut niet zo goed als die gasten." Zijn belangrijkste product, Online Betaalplatform, is voor Straver "supergaaf en sexy".

"Het is onwijs gaaf om bezig te zijn met computers en oplossingen te bedenken." Het winnen van de Ondernemersprijs Haaglanden noemt hij een 'opsteker'. "Wat ik doe is dus toch wel wat."