Nieuws Actueel

Beter beleg op de boterham

Van onze redactie 24 januari 2015

Ook andere factoren zijn van invloed op wat je gaat verdienen. Houd daar rekening mee bij het uitstippelen van je carrière.

Pas op voor robots

Ben je laag opgeleid, dan loop je de kans dat je wordt vervangen door robots. Minister Lodewijk Asscher waarschuwde er al voor: robots 'zijn goedkoop, snel, nooit ziek, werken 24 uur per dag. Ze vragen nooit om loonsverhoging, worden niet vertegenwoordigd door vakbonden en staken niet.' Dat maakt ze tot aantrekkelijke 'werknemers', aldus de minister.

Wees een specialist

Kies dus liever een beroep waarin je een specialist bent. En nóg liever: een vakgebied dat kampt met personeelstekorten. Volgens het UWV vind je die vooral in de techniek (monteurs, verspaners, lassers, tekenaars, constructeurs, calculators). Ook andere sectoren hebben behoefte aan vakmensen: programmeurs in de ict, actuarissen en fiscalisten in de financiële sector, wijkverpleegkundigen en specialisten ouderengeneeskunde in de zorg. In het onderwijs bestaat voor bepaalde vakken een tekort aan leerkrachten.

De Keuzegids Mbo 2015 meldt dat de kansen op werk na een mbo-opleiding de komende jaren net wat beter zijn dan die van hbo'ers en universitair afgestudeerden. Het hangt er wel sterk vanaf welke richting je kiest: zorg, een aantal techniekstudies en secretariaatswerk bieden perspectief. Dat geldt vooral voor de langere opleidingen, op niveau 3 en 4. Let wel op: de kwaliteit van de opleidingen verschilt nogal.

Word je gelukkig van een topsalaris?

Een topsalaris is geen garantie voor geluk. Zo ontdekte onderzoeksbureau Effectory dat de meest tevreden werknemer iemand is die trots is op zijn bedrijf. Beloningsonderzoek van de Vlerick Business School toont aan dat mensen geld minder belangrijk vinden dat uitdagingen in hun werk.

Dat lijkt aan te sluiten bij onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit, waaruit blijkt dat Nederlandse werknemers een deel van hun salaris inleveren als zij daarvoor een grotere leaseauto, een beter pensioen of een inhoudelijk interessantere baan terugkrijgen. Meer dan 41 procent van de werknemers zou voor die laatste optie zelfs 4,1 procent van zijn netto salaris inleveren.

Rijk worden van je werk hoeft dus niet je doel te zijn. Wel verdienen we graag genoeg om zonder schuldgevoel geld te kunnen uitgeven. Uit Brits onderzoek blijkt dat een jaarsalaris van 44.500 euro daarvoor genoeg is.

De Monitor Arbeid van TNO laat zien dat hoogopgeleiden het meest tevreden zijn over hun salaris (69%), gevolgd door middelbaar opgeleiden (65 procent). Van de laagopgeleiden is 64% tevreden met zijn salaris.