Nieuws Actueel

Betrokkenheid is de kracht van Spar Draaijer in Bornerbroek

Van onze redactie 20 oktober 2015

Spar Draaijer Albert Draaijer Frans Nikkels

De sfeer past volledig bij de zaak, waar het winkelgedeelte voor veel Bornerbroekers als een woonkamer fungeert. De plek waar dorpsgenoten tijdens het voorbijgaan niet alleen met elkaar een praatje maken, maar ook met de eigenaar. Een plek die nog aandoet als een ouderwetse buurtsuper, het gevoel van 'ons kent ons' genereert. Toch heeft ook hier de tijd niet stilgestaan. In 2006 werd de winkel uitgebreid.

Sprong in het diepeDraaijer waagde ooit een sprong in het diepe, nadat hij in Rijssen dertig jaar met een SRV-wagen een vertrouwd gezicht was. Het pakte goed uit, de supermarkt groeide uit tot een prima draaiende winkel. ,,We hebben klanten die hier de wekelijkse boodschappen komen doen, maar ook incidentele boodschappen en mensen die uit hun werk komen. Het gros komt natuurlijk uit Bornerbroek."

Of het moeilijk is om in een kleine plaats een supermarkt te runnen? "Wat is moeilijk? Iedereen moet eten en drinken", zegt Draaijer. "Wij draaien prima, mogen niet klagen. Natuurlijk hebben wij ook een moeilijke tijd achter de rug, maar wie heeft dat niet? Je merkte het wellicht in de luxe artikelen. In plaats van dat je in totaal twee dozen chips hebt verkocht, is het misschien anderhalf."

Gemoedelijke sfeerDraaijer maakt wekelijks zo'n 60 uur. De supermarkt is dagelijks geopend, behalve op zondag. Op vrijdag sluit hij om 17.00 uur. "Een lang weekend'', noemt de eigenaar het grappend. Met zes medewerksters, stuk voor stuk afkomstig uit Bornerbroek, zorgt hij voor een gemoedelijke sfeer. "Zaterdagochtend is het zelfs lachen, gieren, brullen. Dan is het altijd gezellig zeuren, over voetbal, over alledaagse dingen. Het mooie is dat je inmiddels ongeveer weet wanneer welke klant komt. Na dertien jaar ken je zoveel mensen. Nu komen er kinderen in de winkel, die vroeger nog in de kinderwagen zaten. Voor mijn jongste medewerkster geldt dat ook. Kwam hier vroeger als kind, werkt hier nu. Geweldig toch?"

BetrokkenheidDe betrokkenheid, de kracht van de supermarkt, gaat verder. Draaijer doet aan zoveel mogelijk dingen mee. Van kerstmarkten tot aan het schoolontbijt. Tijdens Dierendag konden mensen, in samenwerking met een lokale fotograaf, in de winkel een foto maken met hun huisdier. "Aan het eind stond er iemand met een paard voor de deur. Nee, die kon niet naar binnen. Maar we hebben natuurlijk wel een foto gemaakt. Zo verzinnen we regelmatig iets."

Foto: Albert Draaijer in zijn supermarkt in Bornerbroek. (Frans Nikkels)