Nieuws Actueel

Beunings bedrijf Twente Scooter wil toeristen rondleiden in Roombeek

Van onze redactie 9 juli 2015

Toeristen Roombeek Eddy van t Westende

Te voet, op de (bier)fiets, met een solex, skelter of segway. Roombeek verkennen gebeurt op allerlei manieren. Daarin schuilt ook een uitdaging voor bedrijven om steeds met iets nieuws op de proppen te komen. En dat zijn niet alleen bedrijven uit Enschede. Ook over de gemeentegrens wordt gebrainstormd hoe bedrijven een commercieel slaatje kunnen slaan uit het aanbieden van een tour door Roombeek.

Solextochten De markt is nog lang niet verzadigd, weet ook het Beuningse bedrijf Twente Scooter. Sinds een jaar biedt zij solextochten aan door Roombeek. Maar het bedrijf wil meer in de wijk gaan doen. "We hebben plannen om ook te starten met kickbike- en tandemtochten", zegt Robert-Jan Dissel, eigenaar van Twente Scooter. "De bedoeling is dan om de tocht via Roombeek naar het buitengebied van Enschede te laten gaan." Het bedrijf merkt dat de animo om Roombeek te verkennen toeneemt. "Voorheen waren het vooral lokale bedrijven, die al in Roombeek gevestigd zijn, die een tocht door de wijk willen maken. Nu zien we dat de interesse ook groeit vanuit andere hoeken in de samenleving."

Humoristische kiekjes Vanuit zijn woning aan de Lonnekerspoorlaan ziet Eddy van 't Westende de bezoekersstroom inderdaad niet verminderen. Met enige regelmaat legt hij de bezoekers vast met zijn camera of mobiele telefoon (zie foto). Hij heeft in de loop der jaren een aardig fotobestand opgebouwd, waarvan hij een groot deel op sociale media plaatst. De Enschedeër krijgt veel reacties op zijn, soms humoristische, kiekjes. In één oogopslag is te zien wat mensen naar Roombeek brengt. Is het niet om de moderne bouw te bewonderen, dan is het wel dat Roombeek voor sommigen een prachtlocatie is voor een bruidsreportage.

Grote aantrekkingskracht De wijk oefent een grote aantrekkingskracht uit. En daar wil een bedrijf als Twente Scooter op inspelen. Zij is van plan daarbij de samenwerking op te gaan zoeken met organisaties die veel kennis hebben over de wijk, zoals het Huis van Verhalen. Mensen kunnen daar terecht voor een rondleiding door de wijk. Vrijwilligers vertellen over de historie van de wijk, de vuurwerkramp en de wederopbouw. "Die kennis hebben wij niet, terwijl wij onze klanten toch graag achtergrondinformatie willen geven over onder meer de architectuur", aldus Dissel.

Concurrentiestrijd Het Huis van Verhalen gaf vorig jaar tegenover de krant te kennen dat zij haar inkomsten ziet wegvloeien door de concurrentie van commerciële aanbieders van rondleidingen in de wijk. Na het wegvallen van gemeentelijke subsidie moet het Huis van Verhalen het vooral hebben van inkomsten uit rondleidingen. Het is niet de bedoeling van Dissel om de concurrentiestrijd aan te gaan. "Door samen te werken met dergelijke partijen kun je elkaar alleen maar versterken. Maar", zo benadrukt hij, "we willen echt niemand in de wielen rijden."

Foto: Eddy van 't Westende