Nieuws Actueel

Beurs in ban van Griekenland

Rik Nizet 15 juni 2015

Grexit euro middelgroot

De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak begint maandag naar verwachting met verlies. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen lager openen. De voortslepende Griekse schuldenkwestie en het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed) zullen deze week de handel bepalen.

De Duitse minister van Economische Zaken en vicekanselier Sigmar Gabriel waarschuwde maandag in een opiniestuk in dagblad Bild dat het geduld van Europa met Griekenland bijna op is. De gesprekken tussen Griekenland en zijn schuldeisers werden zondagavond zonder resultaat afgebroken. Verdere discussie zal volgens Brussel plaats moeten vinden in de eurogroep, die donderdag bijeen komt voor een cruciale vergadering.

Op woensdag komt de Fed met het rentebesluit en nieuwe economische ramingen. De algemene verwachting van economen is dat de Amerikaanse rente nog op het huidige zeer lage niveau blijft. Beleggers hopen wel op meer duidelijkheid over wanneer de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten over zou kunnen gaan tot een renteverhoging.

VopakOp Beursplein 5 zal Vopak mogelijk bewegen op een advieswijziging. SNS verhoogde het beleggingsadvies voor het tankopslagbedrijf.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beursgraadmeters maandag omlaag, na het mislukken van de gesprekken tussen Europa en Griekenland. In Tokio sloot de Nikkei 0,1 procent in de min. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde meer dan 1 procent lager.

GriekenlandDe impasse rond Griekenland zorgde vrijdag ook voor nervositeit bij beleggers in New York en Europa. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,8 procent lager op 17.898,84 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 2094,11 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,6 procent tot 5051,10 punten.

De AEX-index in Amsterdam ging 1,5 procent lager het weekeinde in op 477,76 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 719,57 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,4 procent omlaag. De hoofdindex in Athene verloor bijna 6 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,1208 dollar waard, tegen 1,1277 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 59,90 dollar. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs tot 63,76 dollar per vat.