Nieuws Actueel

Beurs moet oudere werklozen aan baan helpen

Van onze redactie 10 oktober 2014

In Eindhoven en Tilburg kunnen vanaf half december oudere werklozen met behoud van uitkering en met een 'beurs' van 150 euro per maand aan de slag bij bedrijven. Om te tonen wat ze kunnen. Als alles goed is lonkt aan het eind een baan. Initiatiefnemer Ton Wilthagen hoopt dat de 'Meesterbeurs' - net als de Startersbeurs die nu al in 200 gemeenten bestaat - snel wordt uitgebreid. ,,Drechtsteden, Leidschendam, Zutphen en Den Bosch hebben al belangstelling getoond." De Startersbeurs is een succes: de helft van de jongeren heeft na 6 maanden een baan.

Kansloos op arbeidsmarkt Het idee achter de Meesterbeurs is simpel: iemand die na zijn 50ste werkloos wordt, komt heel moeilijk nog aan een baan, legt Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg Universiteit uit. Reden: vaak hebben deze mensen hun vak in de praktijk geleerd, hebben ze lang bij hetzelfde bedrijf gewerkt en zijn nauwelijks bijgeschoold. Het is heel moeilijk om voor zulke specialisten een nieuwe betrekking te vinden. ,,Maar deze mensen zijn goed. Ze hebben jarenlang gewerkt, beschikken over kennis en vaardigheden. Ze hebben alleen moeite om een nieuwe werkgever daarvan te overtuigen. Dus zijn ze in principe kansloos op de arbeidsmarkt'', zegt Wilthagen.

Fit ,Natuurlijk kan je de ouderenwerkloosheid pas echt effectief aanpakken als de economische groei doorzet. Maar met dit project kan je die ouderen weer fit maken voor de arbeidsmarkt. En je biedt ze perspectief, hoop'', aldus Wilthagen.