Nieuws Actueel

Beurs wacht op Air France-KLM, Randstad en Shell

Rik Nizet 26 oktober 2015

Beursplein 5 335

Beleggers kunnen de borst nat maken. De komende beursweek staat bol van kwartaalcijfers uit het bedrijfsleven, macrocijfers en de rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed). In Amsterdam staat vrijwel elke dag een AEX-fonds op de rol, maar het zwaartepunt ligt op donderdag met de resultaten van Air France-KLM, Randstad en Shell.

Centrale banken zorgden aan het eind van de afgelopen handelsweek voor een optimistische stemming. Donderdag gaf de ECB al aan meer steunmaatregelen te zullen nemen als bij een evaluatie in december blijkt dat lopende programma's onvoldoende bewerkstelligen. Vrijdag volgde een renteverlaging van de Chinese centrale bank, bedoeld om de groei van de tweede economie ter wereld aan te jagen.

De inspanningen vielen in goede aarde op de aandelenmarkten, de aantrekkelijkste beleggingscategorie omdat obligaties door de wereldwijd historisch lage rentes amper meer wat opleveren. De AEX sloot vrijdag met een winst van 1,6 procent op 465,05 punten en de MidKap steeg 1,5 procent naar 695,81 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 2,5 en 2,9 procent. In Londen steeg de FTSE-index 1 procent.

PhilipsDe week begint in Amsterdam met de kwartaalcijfers van Philips, TNT en MidKapper BinckBank. Telecomconcern KPN en vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco openen dinsdag hun boeken. Ook Nuon-moeder Vattenfall geeft inzage in zijn cijfers, evenals onder meer Apple en Twitter in de VS. Dinsdag begint ook de Fed aan zijn tweedaagse rentevergadering.

HeinekenWoensdag komt Heineken met een handelsbericht, waarin de brouwer mogelijk in gaat op de gevolgen van de megafusie tussen AB InBev en SABMiller op de mondiale biermarkt. Ook zullen Nederlandse beleggers kijken naar Macintosh. Het moederbedrijf van onder meer Scapino stond de afgelopen weken flink onder druk op de beurs omdat het bedrijf flinke verliezen dreigt te lijden op de verkoop van onderdelen. Een ander punt van aandacht is de cijferpresentatie van Volkswagen.

Het bovenin genoemde trio bedrijven maakt deel uit van een stortvloed van resultaten op donderdag, met rapportages van onder meer Deutsche Bank, ConocoPhillips, Starbucks en Total. Vrijdag krijgen de Nederlandse fondsen Ballast Nedam, Beter Bed, Brunel, Corbion, Fugro en USG People gezelschap van ExxonMobil, Chevron en tal van anderen.