Nieuws Actueel

'Beurshandel in teken ECB-besluit’

Van onze redactie 22 oktober 2015

Image 5361615

,,Het lijkt een wat aarzelende beursdag te worden. De markt richt zich vooral op ECB-president Mario Draghi. De ECB zal waarschijnlijk het beleid niet wijzigen en aangeven klaar te staan om indien nodig verder in te grijpen. In Amsterdam zullen de resultaten van AkzoNobel en Besi waarschijnlijk goed worden opgepakt", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Op Beursplein 5 verwerken beleggers een flinke hoeveelheid kwartaalcijfers. Verffabrikant AkzoNobel wist afgelopen kwartaal opnieuw de vruchten te plukken van zijn bezuinigingsoperaties. De winst steeg aanzienlijk, bij een omzet die iets hoger was dan in het derde kwartaal van 2014.

Arcadis

Advies- en ingenieursbureau Arcadis profiteerde in het derde kwartaal van overnames en positieve wisselkoerseffecten en zag de omzet met 36 procent groeien. Ook natuurvoedingsbedrijf Wessanen, toeleverancier aan de chipsector Besi, informatieleverancier RELX en textielbedrijf TenCate kwamen met cijfers.

De Telegraaf meldde woensdagavond dat Macintosh voor zijn interieurwinkelketen Kwantum een handvol biedingen heeft gekregen, maar daar zit geen bod bij dat hoger is dan 35 miljoen euro. Kwantum staat volgens de krant voor 50 miljoen euro in de boeken, maar mag ook bij een lager bod weg.

Nikkei

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten lieten donderdag een verdeeld beeld zien. In Tokio noteerde de Nikkei met nog een kwartier handel te gaan 0,6 procent in de min. De Shanghai Composite in China stond tussentijds 0,3 procent lager, na de verliesbeurt van 3,5 procent een dag eerder.

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag lager. Een bericht over vermeende omzetfraude bij het farmaceutische bedrijf Valeant joeg beleggers schrik aan. De Dow-Jonesindex eindigde de handelsdag 0,3 procent lager op 17.168,61 punten. De S&P 500-index daalde 0,6 procent tot 2018,94 punten terwijl schermenbeurs Nasdaq 0,8 procent verloor tot 4840,12 punten.

AEX

De Europese beursgraadmeters wisten eerder op de dag winsten te boeken. Marktspeculatie over uitbreidingen van economische steunprogramma's in onder meer Europa, in aanloop naar het ECB-besluit, stuwden het sentiment. De AEX-index op het Damrak eindigde 0,6 procent hoger op 449,78 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 678,20 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,5 procent en 0,9 procent. Londen won 0,1 procent.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,1336 dollar waard, tegen 1,1344 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 45,46 dollar. Een vat Brentolie kostte ook 0,6 procent meer, op 48,12 dollar.