Nieuws Actueel

'Beurshandel in teken Grieks marathonoverleg'

Van onze redactie 13 juli 2015

Image 5077482

,,Het Griekse dilemma blijft de beurshandel domineren en beleggers zullen weinig doen tot er duidelijkheid is", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland. Volgens haar zijn de eurolanden te bang om Griekenland uit de eurozone te zetten en zal er waarschijnlijk een nieuw steunpakket aan het noodlijdende land worden gegeven. Naast de Griekse kwestie zorgen de bedrijfsresultaten en de wilde koersbewegingen op de Chinese beurs er volgens de marktanalist voor dat het opnieuw ,,geen saaie week lijkt te worden".

De regeringsleiders van de eurolanden hebben maandagochtend hun ingelaste top over steun voor het noodlijdende Griekenland onderbroken voor ,,finale consultaties''. Het overleg begon even na 16.00 uur zondagmiddag. Naar verluidt zouden de Grieken nog dwarsliggen op één punt. Ze hebben nog steeds moeite met de voorgestelde privatisering van staatseigendom, die onder Europees toezicht zou moeten gebeuren.

Vopak

Aan het bedrijvenfront liet Vopak weten een niet-bindend bod ontvangen op zijn terminals in het Verenigd Koninkrijk. De uitkomsten van de verkennende gesprekken zijn volgens het tankopslagbedrijf nog niet in te schatten. Verder heeft het Zweedse Sweco zijn overnamebod op Grontmij formeel gelanceerd. Begin juni bleek dat Sweco het in De Bilt gevestigde advies- en ingenieursbureau wil overnemen.

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten stonden maandag overwegend in het groen. In China, waar de beurzen de afgelopen tijd flinke klappen kregen, steeg de Shanghai Composite Index 3,2 procent. Dat kwam onder meer door beter dan verwachte import- en exportcijfers van de op een na grootste economie ter wereld. De Nikkei in Tokio sloot 1,6 procent hoger.

Dow Jones

Beleggers in Europa en de Verenigde Staten hadden vrijdag vertrouwen in de goede afloop van het ultieme overleg over nieuwe financiële noodsteun voor Griekenland. Behalve optimisme over Griekenland gaf het herstel op de Chinese markten de beurshandel steun.

Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 1,2 procent hoger op 17.760,41 punten. De bredere S&P 500 ging eveneens 1,2 procent omhoog en kwam op 2076,62 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,5 procent tot 4997,70 punten.

Euro

In Amsterdam sloot AEX-index 2,4 procent hoger op 481,39 punten. De MidKap steeg 1,7 procent naar 708,76 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen met winsten tot 3,1 procent het weekeinde in.

De euro noteerde maandag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1137 dollar, tegen 1,1150 dollar bij sluiting van de beurzen in Europa op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,5 procent minder op 51,42 dollar. Brentolie zakte 2,8 procent in prijs en ging voor 57,07 dollar per vat over de toonbank.