Nieuws Actueel

'Beurshandel in teken Grieks overleg'

Van onze redactie 18 juni 2015

Image 5010597

,,De openingsindicatoren zien er roodgekleurd uit. Het Griekse schuldendrama zal de handel overheersen. De oorlogstaal aan de onderhandelingstafel neemt toe en de Grieken hebben geen nieuwe voorstellen ingediend. Waarschijnlijk zal er op het allerlaatste moment wel een akkoord worden bereikt, maar de markt vreest dat er niet rationeel wordt gehandeld", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De ministers van Financiën van de eurolanden, verenigd in de eurogroep, komen donderdag om 15.00 uur bijeen in Luxemburg. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft echter al laten weten niet te verwachten dat het overleg resultaat zal opleveren. Volgens Dijsselbloem is het wachten op concrete Griekse tegenvoorstellen.

PostNL en TNT

Aan het bedrijvenfront staan PostNL en TNT in de belangstelling. Moody's heeft zijn oordeel over de vooruitzichten voor de kredietwaardigheid van beide bedrijven verhoogd. Volgens de kredietbeoordelaar is de opwaartse bijstelling vooral te danken aan de gedaalde schuld van beide ondernemingen.

Gemalto kondigde aan een opdracht te hebben gekregen in Indonesië, van het bedrijf Elasitas. De digitaal beveiliger gaat een cloud-dienst aanbieden aan het mobiele technologiebedrijf.

Dow Jones

De toonaangevende beursgraadmeters in het Verre Oosten gingen donderdag overwegend omlaag. Beleggers verwerkten het rentebesluit van de Federal Reserve en keken uit naar de verdere ontwikkelingen in het het Griekse schuldendrama. De Nikkei in Tokio stond kort voor het einde van de handel 0,9 procent lager. Een stijging van de Japanse yen drukte op de koersen van de Japanse exportbedrijven.

De effectenbeurzen in New York sloten woensdag licht hoger na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. De rente werd zoals verwacht onveranderd gehouden, maar de Fed lijkt wel op koers te liggen om nog dit jaar de rente te verhogen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 17.935,74 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent naar 2100,44 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom eveneens 0,2 procent, tot 5064,88 punten.

Euro

De Europese aandelenbeurzen konden woensdag niet voortborduren op de winsten van een dag eerder. Wederom gooide de Griekse schuldencrisis roet in het eten. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent lager op 471,56 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 705,99 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 1 procent. De hoofdindex in Athene verloor 3,2 procent.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,1372 dollar waard, tegen 1,1249 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 60,04 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder en werd verhandeld op 63,66 dollar per vat.