Nieuws Actueel

Beurshandel neemt gas terug

Lotte Grimberg 27 augustus 2014

De Europese aandelenbeurzen kwamen woensdagochtend amper van hun plaats. Beleggers namen wat gas terug na de sterke koerswinsten in de afgelopen 2 dagen en besloten te wachten op nieuwe impulsen.

"Het lijkt erop dat we even een rustdag houden. Er zijn weinig grote uitschieters op de beurzen en er is weinig nieuws waar de markt richting aan kan ontlenen. Gisteren ging Europa uiteindelijk mee omhoog met Wall Street en het is dan ook vooral afwachten wat de Amerikanen vandaag gaan doen“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

ConsumentenvertrouwenDe AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend vrijwel vlak op 412,79 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 614,22 punten. De beurzen in Londen en Parijs stonden eveneens vlak. De DAX in Frankfurt was ook onveranderd nadat gebleken was dat het consumentenvertrouwen in Duitsland voor het eerst in ongeveer 1,5 jaar is gedaald.

Verzekeraar Aegon was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,7 procent. OCI behoorde tot de grootste dalers met een verlies van 0,6 procent na publicatie van de resultaten. Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf zag de winst in de eerste helft van het jaar flink dalen en kondigde aan de bouwdivisie apart naar de beurs te willen brengen in Nederland en het Midden-Oosten.

HandelsondernemingBij de kleinere bedrijven leverde Neways Electronics 2,9 procent in. Beleggers waren niet onder de indruk van de resultaten die de leverancier van elektronische onderdelen bekendmaakte. De resultaten van Reesink (plus 4,7 procent) werden wel goed ontvangen. De technische handelsonderneming boekte meer winst en omzet in de eerste helft van het jaar.

ZalmkwekerIn Oslo zakte Marine Harvest 2 procent, ondanks dat de Noorse zalmkweker in het tweede kwartaal een recordwinst behaalde. De belangrijke afnemer van de Nederlandse diervoederproducent Nutreco stelde echter dat de Russische sancties op korte termijn voor uitdagingen zullen zorgen. Het aandeel Nutreco was met een min van 0,7 procent de grootste daler in de MidKap.

De euro was woensdagochtend 1,3179 dollar waard, tegen 1,3190 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent in prijs tot 94,11 dollar. Brentolie werd verhandeld op 102,61 dollar per vat en was daarmee 0,1 procent duurder dan een dag eerder.