Nieuws Actueel

Beurshandel vooral in teken van macrocijfers

Van onze redactie 16 november 2014

Maandag is het eerste punt van aandacht de groei van de Japanse economie in het derde kwartaal. Economen rekenen in doorsnee op een groei van 2,8 procent na een krimp van 7,1 procent in het tweede kwartaal. Premier Shinzo Abe neemt het cijfer mee in zijn besluit over het verhogen van de omzetbelasting.

De Amerikaanse centrale bank maakt maandag bekend hoe het staat met de industriële productie in de VS. Economen gaan uit van een groei van 0,2 procent in oktober na een stijging van 1 procent in september.

Onrust Oekraïne

President van de Europese Centrale Bank Mario Draghi spreekt maandagmiddag vanaf 15.00 uur het Europees Parlement toe en de ECB maakt rond die tijd bekend voor hoeveel geld het door onderpand gedekte obligaties heeft gekocht.

Op dinsdag draait het om het economische vertrouwen van Duitse beleggers en analisten. De vertrouwensindex van het gerenommeerde ZEW-instituut voor de komende zes maanden daalde in oktober tot min 3,6 procent, mede door de aanhoudende onrust rond Oekraïne.

Ondernemersvertrouwen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt woensdag met cijfers over het ondernemersvertrouwen in het vierde kwartaal, gevolgd door een rapport over het consumentenvertrouwen in oktober op donderdag.

Woensdag is deze week de 'centrale bankendag', met de publicatie van de notulen van de Fed-vergadering van eind oktober, de notulen van de bijeenkomst van de Bank of England in november en de uitkomst van de vergadering van de Japanse centrale bank. Vorige maand verraste de Bank of Japan met een uitbreiding van steunmaatregelen.

Donderdag gaat het vooral om de VS met cijfers over de inflatie, de huizenmarkt en de conjunctuurbarometer over oktober.

ANP