Nieuws Actueel

Beursweek in teken rentebesluit VS

Van onze redactie 13 september 2015

Image 5236522

Voorzitter Janet Yellen gaf eerder aan dat de rente nog dit jaar zal worden verhoogd. Maar steeds minder marktkenners verwachten dat de Amerikaanse centrale bank besluit tot de eerste renteverhoging sinds 2006. Gezien de gunstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt is die stap zeker niet uitgesloten.

Het gros van de rapporten over de Amerikaanse economie de afgelopen maanden positief. Maar op de aandelenmarkten voerden flinke schommelingen de afgelopen weken de boventoon. Dat had onder meer te maken met China, dat vriend en vijand verraste met een devaluatie van de eigen munt. De aandelenbeurs van de tweede economie ter wereld kende daarop een aantal chaotische weken.

China

In het weekend werd nog bekend dat de industriële productie en investeringen in China afgelopen maand lager zijn uitgevallen dan verwacht. Wel vielen de winkelverkopen in augustus hoger uit dan de gemiddelde verwachting. De cijfers vergroten de zorgen over de staat van de op een na grootste economie ter wereld. Andermaal rest de vraag of het land zijn eigen beurzen en financiële markten onder controle zal krijgen.

Verder komen deze week belangrijke cijfers naar buiten over de Europese economie. Dinsdag maakt het Duitse onderzoeksinstituut ZEW het cijfer over het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie bekend. Ook worden deze week inflatiecijfers bekend vanuit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Europese Unie.

CBS

Ook volgen nog CBS-cijfers over de werkloosheid en consumentenuitgaven en -vertrouwen. De Bank of Japan zal zich daarnaast buigen over het rentebesluit.

Qua bedrijfsnieus is de agenda nagenoeg leeg. Mogelijk maakt Philips dinsdag meer bekend over de aangekondigde afsplitsing van de lichtdivisie tijdens zijn Capital Markets Day.

De AEX-index in Amsterdam sloot vrijdag 1,4 procent lager op 430,23 punten. De MidKap daalde 1,3 procent naar 636,50 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1 procent aan waarde. De graadmeters op Wall Street lieten kleine winsten zien van 0,5 tot 0,6 procent.