Nieuws Actueel

'Beurzen beginnen met winst'

Van onze redactie 11 november 2015

Image 5428398

,,De AEX lijkt circa 1 punt hoger te beginnen. Ahold zal waarschijnlijk tot de stijgers behoren na goede resultaten in het derde kwartaal. Het concern profiteerde van de sterkere dollar, maar ook in Nederland namen de verkopen toe. Voor de rest kijkt de markt vooral uit naar de toespraak die centralebankpresident Mario Draghi later op de dag zal geven", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Ahold zag de omzet afgelopen kwartaal met 13 procent toenemen en ligt naar eigen zeggen op koers om de prognoses voor dit boekjaar waar te maken. Het bedrijf verwacht verder de fusie met zijn Belgische branchegenoot Delhaize voor medio 2016 af te ronden.

Curetis

Chemicaliëndistributeur IMCD wist in de eerste negen maanden van dit jaar het bedrijfsresultaat op te voeren. Het bedrijf voorziet in de resterende maanden van het jaar een verdere stijging.

De Duitse biotechnologiebedrijf Curetis maakt woensdag zijn debuut op Beursplein 5 en in Brussel voor 10 euro per aandeel. Curetis werkt aan producten waarmee levensbedreigende infectieziekten sneller kunnen worden opgespoord.

Nikkei

De Deense brouwer Carlsberg haalt onder leiding van de Nederlandse topman Cees 't Hart de bezem door de organisatie om de winstgevendheid op te krikken. De ingrepen leiden tot een reductie van 2000 kantoorbanen. De concurrent van Heineken heeft het al jaren lastig in Rusland, waar de markt de komende jaren niet zal aantrekken.

In het Verre Oosten lieten de beursgraadmeters woensdag een wisselend beeld zien. In Tokio eindigde de Nikkei met een nipte winst van 0,1 procent. De Chinese Shanghai Composite stond tussentijds 0,3 procent in de plus. Een sterker dan verwachte toename van de Chinese winkelverkopen en een lager dan voorziene groei van de industriële productie hielden de markten in toom.

Dow Jones

De beurzen op Wall Street sloten dinsdag verdeeld. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 17.758,21 punten. De bredere S&P 500 steeg ook 0,2 procent tot 2081,72 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,2 procent tot 5083,25 punten.

Ook de Europese aandelenbeurzen toonden bij het slot een wisselvallig beeld. De AEX-index in Amsterdam sloot vlak op 465,20 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 690,75 punten. De beurs in Parijs bleef onveranderd, Frankfurt won 0,2 procent en Londen daalde 0,3 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,0740 dollar waard, tegen 1,0689 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 43,74 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder en werd verhandeld voor 47,19 dollar per vat.