Nieuws Actueel

'Beurzen beginnen vlak tot licht lager’

Van onze redactie 19 oktober 2015

Image 5350997

,,De beurshandel lijkt rustig te beginnen. Maandag komen er geen Nederlandse bedrijven met resultaten, maar later in de week wordt het wel een stuk drukker. De beurzen in Azië staan in de min ondanks een beter dan verwacht economisch groeicijfer uit China", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Op Beursplein 5 staat Air France-KLM in de schijnwerpers. De topman van de Franse luchtvaartmaatschappij, Alexandre de Juniac, zei zondag op de Franse radio dat er bij Air France volgend jaar minder dan duizend banen verdwijnen. Daarmee blijft het banenverlies voorlopig beperkt tot minder dan een derde van de totale reorganisatie die onlangs voor de periode tot en met 2017 werd aangekondigd.

Verre Oosten

SBM Offshore kondigde aan drie systemen, waarmee een drijvend platform aan de zeebodem wordt verankerd, te leveren aan het Franse Technip. Financiële details werden door de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie niet gegeven.

In het Verre Oosten lieten de beursgraadmeters maandag een gemengd beeld zien. In Tokio noteerde de Nikkei vlak voor sluiting van de handel 0,8 procent lager. De Shanghai Composite in China stond tussentijds 0,6 procent in de min. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de Chinese economie in het derde kwartaal met 6,9 procent is gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal bedroeg de groei 7 procent en economen rekenden in doorsnee op een terugval naar 6,8 procent.

Dow Jones

Tevens bleek dat de Chinese winkelverkopen in september iets sterker zijn gestegen dan verwacht. De industriële productie in China nam vorige maand daarentegen wat minder sterk toe dan voorzien.

De Amerikaanse en Europese aandelenmarkten sloten vrijdag met winst. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,4 procent hoger op 17.215,97 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,5 procent tot 2033,11 punten. De technologiegraadmeter klom 0,3 procent tot 4886,69 punten.

Euro

De AEX-index in Amsterdam ging 0,9 procent hoger het weekeinde in op 447,86 punten. De MidKap kreeg er 0,2 procent bij op 664,86 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs boekten winsten van 0,4 tot 0,6 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,1370 dollar waard, tegen 1,1350 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 47,04 dollar. Brentolie zakte 0,4 procent in prijs en kostte 50,25 dollar per vat.