Nieuws Actueel

Beurzen behalen meer winst

Lotte Grimberg 29 juli 2014

De Europese beurzen hebben hun winsten dinsdag in de middaghandel uitgebreid. Beleggers verwerkten een stroom kwartaalresultaten van grote Europese bedrijven. In Amsterdam ging de aandacht uit naar vastgoedonderneming Corio, die opgaat in zijn Franse branchegenoot Klépierre.

SlotstandenDe Amsterdamse AEX-index noteerde een kwartier na de opening van de beurzen op Wall Street 0,8 procent hoger op 407,72 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 620,46 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stonden 0,6 tot 0,7 procent boven de slotstanden van maandag.

BeurshandelDe handel in het aandeel van vastgoedonderneming Corio lag bijna de hele dag stil, maar werd om 14.50 uur hervat. Corio en Klépierre lieten kort na opening van de beurshandel weten samen te willen gaan. De aandeelhouders van Corio krijgen 1,14 aandeel Klépierre, waarmee het Nederlandse vastgoedbedrijf wordt gewaardeerd op 7,2 miljard euro. Corio noteerde rond 15.50 uur ruim 10 procent in de plus.

Concurrent Unibail-Rodamco profiteerde van het overnamenieuws in de vastgoedsector en was met een winst van 2 procent na Corio de sterkste stijger in de AEX. Telecomconcern KPN, dat woensdag de kwartaalcijfers bekendmaakt, zakte 1,9 procent.

OliemaatschappijIn Londen leverde BP 1,8 procent in. De Britse oliemaatschappij zag de winst in het afgelopen kwartaal met ruim een derde stijgen, maar waarschuwde tevens voor de negatieve impact van meer sancties tegen Rusland. Branchegenoot Shell won in Amsterdam 0,2 procent.

UBS verloor 0,8 procent in Zürich. De beter dan verwachte kwartaalresultaten van de grootste bank van Zwitserland konden beleggers niet tot aankopen inspireren. In Frankfurt zag concurrent Deutsche Bank de kwartaalwinst met bijna een derde afnemen. Het aandeel noteerde in de middaghandel vlak.

AutoconcernRenault zakte 4 procent in Parijs. Het Franse autoconcern boekte in de eerste helft van dit jaar meer winst dan analisten hadden voorzien. De omzet van de op twee na grootste autoproducent van Europa nam echter af.

De euro was 1,3415 dollar waard, tegen 1,3441 dollar bij het slot van de beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 100,79 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,1 procent tot 107,49 dollar per vat.