Nieuws Actueel

Beurzen bezorgd over China

Van onze redactie 10 september 2015

Image 5228303

,,De winsten in Europa liepen woensdagmiddag al terug door de vrees dat de Amerikaanse rente volgende week mogelijk wordt verhoogd, en worden nu volledig ingeleverd. Verder lieten de Chinese producentenprijzen de grootste daling in zes jaar zien en namen de Japanse machineorders onverwacht af", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland. De Amerikaanse uitkeringsaanvragen en de olievoorraden, die later op de dag op het programma staan, zouden volgens de marktkenner de beurzen nog verder in beweging kunnen zetten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent lager op 441,65 punten. De MidKap daalde 1,3 procent naar 649,62 punten, door de koersval van Besi. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,5 procent.

Besi

In de MidKap raakte BE Semiconductor Industries (Besi) 20,6 procent aan beurswaarde kwijt. De toeleverancier aan de chipindustrie waarschuwde dat de kwartaalomzet lager zal uitvallen dan eerder gedacht. Besi snijdt ook verder in het personeelsbestand.

Telecomconcern KPN was hekkensluiter in de AEX met een min van 3,7 procent. Beleggers reageerden negatief op het bericht dat grootaandeelhouder América Móvil opnieuw een lening uitgeeft die aan het einde van de looptijd wordt afgelost in aandelen KPN. Philips daalde 0,6 procent. Het elektronicaconcern gaf geen commentaar op de vermeende interesse van het bedrijf in een groot belang in het Zuid-Koreaanse Coway.

E.ON

E.ON verloor in Frankfurt 5 procent. Het Duitse energieconcern ziet af van de geplande afsplitsing van zijn kerncentrales en verwacht dit jaar een fors verlies te lijden als gevolg van de lage energieprijzen.

De euro was 1,1193 dollar waard, tegen 1,1155 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd een fractie duurder op 44,17 dollar. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs en kostte 47,42 dollar per vat.

ANP Archiefbeeld