Nieuws Actueel

Beurzen bezorgd over Griekenland

Van onze redactie 9 februari 2015

,,De schuldenproblematiek rondom Griekenland zal de markt de komende tijd blijven beheersen. Wellicht dat de aandacht in de komende dagen wat verschuift van de Griekse problemen naar de bedrijfsresultaten. Op de Amsterdamse beurs zullen de cijfers van bedrijven als Heineken, DSM en AkzoNobel mogelijk de toon gaan zetten", aldus analist Joost Verbeek van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,1 procent lager op 449,63 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 671,48 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 1,5 procent in.

Altice

De beurs in Athene zakte 5,2 procent. De Griekse premier Alexis Tsipras herhaalde zondag af te willen van de huidige noodkredieten van de eurolanden en het IMF. De nieuwe premier zei ook dat zijn campagnebelofte om een betere deal te sluiten voor de Grieken ,,onherroepelijk'' is.

Grootste daler in de AEX was het Franse kabelbedrijf Altice met een verlies van ruim 3 procent. Staalconcern ArcelorMittal ging aan kop met een plus van 1,6 procent.

Binckbank

In de MidKap zakte BinckBank ruim 6 procent. De internetbroker voorziet een tragere groei in vermogensbeheer als gevolg van de tegenvallende resultaten bij het onderdeel Alex. Ook het uitblijven een nieuw aandeleninkoopprogramma is volgens analisten van Rabobank teleurstellend.

In Londen verloor HSBC bijna 2 procent. De Britse bank bevestigde dat in het verleden fouten zijn gemaakt bij de Zwitserse tak van het bedrijf. HSBC reageerde daarmee op berichten dat de bank rijke klanten zou hebben geholpen bij het ontduiken van belastingen.

De euro was 1,1331 dollar waard, tegen 1,1346 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 51,89 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 57,54 dollar per vat.